Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vigyáznak a britek Afganisztánban szolgáló katonáikra

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 28. 9:09

Ötezer darab Mark 7 típusú, könnyített sisakot, valamint minőségileg jobb, Osprey típusú golyóálló mellényt küldenek rövid időn belül az Afganisztánban állomásozó brit erők részére.

A megnövelt védelem mintegy 16 millió fontjába kerül Nagy-Britanniának. Az új sisakokkal és golyóálló mellényekkel elsősorban a gyalogsági egységek katonáit, valamint a katonai szakértőket – mérnököket, vezetőket, orvosokat fogják ellátni.

A közelmúltban egy afganisztáni brit tábori kórház vezető sebésze,

Joseph Rappold százados nyilatkozta, hogy a brit katonáknál megfigyelhetőek olyan sérülések, amelyek abból adódnak, hogy a golyóálló mellények a test bizonyos részeit nem megfelelően védik.

Információk szerint az afganisztáni Helmand tartományban a britekkel együtt szolgáló amerikai tengerészgyalogosok kiegészítő védőöltözetet használnak, amelyek az ágyékot valamint a nyakat védik.

Az elmúlt nyáron, amely a brit erők számára sok áldozattal járt, sokan vesztették életüket vagy sérültek meg súlyosan az említett területeket ért lövésektől.

A brit szárazföldi csapatainak parancsnoksága szerint a statisztikák nem támasztják alá az egyéni védőeszközök hiányosságait.

Az új sisak, a Mark 7 súlya közel 1 kg, szemben a korábban alkalmazott sisakokéval, amelynek súlya másfélszerese volt a hamarosan alkalmazandó, új típusnak. A korábbi sisakot a katonák részéről sok kritika érte, többek között azért, mivel állítólag fekvő helyzetben nem lehetett pontosan célozni.