Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Volt rakétások ha találkoznak…

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. szeptember 28. 9:46

Kaposváron ez történt szeptember 25-én. A 64. logisztikai ezred laktanyájában találkoztak azok a nyugdíjas és ma is aktív katonák, akik valaha a Mozgó Rakétatechnikai Bázison (MRTB) szolgáltak Somogy megye székhelyén. Sok éve egymást nem látott katonák találkoztak itt ismét, és idézték fel a régi élményeket, az együtt töltött évek emlékeit.

A logisztikai ezred kaszárnyájának tőszomszédságában található az a ma már csupasz, letarolt terület, ahol valaha a Hunyadi János laktanya állt. Az a laktanya, amely otthont adott a rakéták technikai kiszolgálását, javítását végző rakétatechnikai bázisnak. A jelenleg üres területen a tervek szerint hamarosan lakóházak, illetve üzletek fognak épülni. Ide is ellátogatott az a mintegy 200 fő, aki megjelent a találkozón. De csak szépen sorjában.

Délelőtt 9.30-kor már régi barátok újratalálkozásának zsivajától volt hangos a logisztikai ezred nemzeti támogató zászlóaljának épülete előtti tér, illetve a zászlóalj klubja. Sok éve egymást nem látott katonák találkoztak itt ismét, és idézték fel a régi élményeket, az együtt töltött évek emlékeit. A program kezdetére, 10.00-ra mindenki megérkezett a helyszínre, és kezdetét vette a múltidézés, illetve a tisztelgés azok előtt, akik már nem lehettek jelen.

1595891747
A klubban a volt bázisról készült archív felvételek segítettek a megjelenteknek visszarepülni sok-sok évvel ezelőttre, a ’70-es, ’80-as évekbe. A hivatalos megnyitón Puskás Béla nyá. alezredes szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy ilyen nagyszámú embert sikerül megmozgatni ezzel a találkozóval. Õ nagyjából 50 emberre számított és lám ennek négyszerese tette tiszteletét.
A vendéglátó, logisztikai ezred nevében Gavlik Péter mk. alezredes, a 64. logisztikai ezred parancsnokhelyettese szólt a vendégekhez. Gavlik alezredes kiemelte, hogy a találkozó gondolatának tavaszi felvetődésekor azonnal a kezdeményezés mellé állt, mert olyan emberekkel találkozott a szervezés során, akik fiatal tiszti pályafutásának emlékeit idézték fel. Olyan rég elfelejtett emlékek jöttek ismét fel, melyek megőrzése elengedhetetlen egy tiszti pályafutás áttekintéséhez.

A megnyitót követően mindenkinek lehetősége volt Gobányi Sándor nyá. alezredes érem- és kitüntetés kiállításának megtekintésére, ami a laktanyában 1 évig látható. Ezt követően a kaposvári helyőrségi zenekar adott egy koncertet az egybegyűlteknek, amelyben felcsendültek nóták a zenekar korábbi fellépéseiből, és új művek is elhangzottak, amelyek már az idei adventi hangverseny részei lesznek.
A koncert után a vendégek közösen átsétáltak a volt Hunyadi János laktanya, vagy ahogy Kaposváron mindenki ismeri, a Füredi 2 laktanya területére, ahol a még meglévő alakulótéren nosztalgiáztak a vendégek, és próbálták képzeletben elhelyezni az épületeket az üres területen. Ide kapcsolódik az a kezdeményezés is, hogy a terület beépítését követően a szervezők egy kopjafát kívánnak állítani, ami a korábban a laktanyában dolgozó, elhunyt bajtársaknak állít majd emléket.
A két laktanya közötti néhány száz méter ismételt megtételét követően megebédelt mindenki, majd buszra szálltak és elutaztak Várdára, ahol megkoszorúzták azt a szobrot, amely valaha az MRTB laktanyájában állt.

Ezzel ért véget a találkozó, amelyen azok az emberek vettek részt, akik Ungvár Gyula nyá. altábornagy, az 5. hadsereg volt parancsnokhelyettesének szavaival „mindig hittel, meggyőződéssel, magas szakmai felkészültséggel járultak hozzá a technikai hadrafoghatósághoz."

1595891747