Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Viharos idők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 13. 17:38

A második világháború utolsó szakaszában, a szövetséges csapatok olaszországi térnyerését és hazánk 1944. március 19-i német megszállását követően mindenki számára egyértelművé vált, hogy az angolszász légierők bombázókötelékei az addig megkímélt magyar városokat, ipari létesítményeket és közlekedési csomópontokat hamarosan célpontnak fogják tekinteni. A rémálom 1944. április 3-án érett valósággá, amikor 450 darab B–17-es és B–24-es bombázó, valamint 137 vadászgép lepte el fővárosunk légterét, hogy lerombolja a ferencvárosi pályaudvart és a Budapest környéki repülőgépgyárakat.

MH_2021_07_borító

Habár az országot korábban is érték légitámadások – a jugoszláv légierő 1941. április 7-én Szegedet és Pécset vette célba, június 26-án Kassára hullottak bombák, majd szovjet gépek mértek éjszakai csapást Budapestre 1942. szeptember 4–5-én és 9–10-én –, a magyar infrastruktúra és ipari létesítmények rendszeres, szünet nélküli pusztítása csak 1944 áprilisában kezdődött. Természetesen nem ekkor jelentek meg először szövetséges repülőgépek hazánk légterében, hiszen a tényleges hadműveleteket már 1943-tól intenzív felderítőtevékenység előzte meg. A térségünk elleni akciókkal az 1943. november elsején, Tunéziában felállított amerikai 15. légi hadsereget (15th Air Force) bízták meg.

Ez az új magasabbegység a 12. és 9. légi hadseregek összevonásával és átszervezésével, valamint 13 új csoport létrehozásával alakult meg, 1944. január 3-tól pedig a csendes-óceáni hadszíntéren edződött Nathan F. Twining vezérőrnagy parancsnoksága alá került. Az első bevetéseiket Észak-Afrikából hajtották végre, akkor még itáliai célpontok ellen, majd 1943. december 1–31. között fokozatosan áttelepültek a már felszabadított Foggia és Lecce között kialakított dél-olaszországi repülőterekre (például Celone, Lucera, Manduria, Brindisi, Lecce, San Pancrazio, Vincenzo, Rimini). Innen, az Adriai-tenger délnyugati partvidékéről már elérhetővé váltak számukra azok a közép-európai területek, amelyek kívül estek a Nagy-Britanniában állomásozó 8. légi hadsereg akciórádiuszán. Egyszóval megkezdődhetett a szövetséges hadászati bombatámadások kiterjesztése a Németország oldalán harcoló államok ellen.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelenő számában!