Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnokok a határon

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: a szerző felvételei és Birkás Balázs szakaszvezető magánarchívuma |  2021. november 28. 19:27

Az MH Sportszázad állományából jelenleg három katonasportoló vesz részt a déli határszakasz védelmének biztosításában, Balaska Márk őrmester, Koleszár Mátyás őrmester és Birkás Balázs szakaszvezető. Teszik ezt azért, mert fontosnak tartják, hogy az élsport mellett a katonai feladatokból is aktívan kivegyék részüket. Mindhárman az elmúlt hónapokban teljesítették az alapkiképzést és azt követően jelentkeztek is a határ menti feladatra.

Birkás Balázs  (1)

A három élsportoló katona közül Birkás Balázs szakaszvezetővel beszélgettünk, aki 2013-ban, 17 évesen lett világbajnok a kajak egyesek 200 méteres versenyszámában, a kanadai Wellandban rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Ezután a 2016-os minszki világbajnokságon állhatott a dobogó tetejére ugyanebben a számban. Következő évben a račicei világbajnokságon a felnőttek mezőnyében is aranyérmet szerzett K2 200 méteren, Balaska Márk őrmester párjaként. Ezt a címet 2018-ban Portugáliában meg is védték. Birkás szakaszvezető idén októberben teljesítette az alapkiképzést, azóta szerződéses katonaként edz és szolgál. Jelenleg a déli határszakasz védelmét biztosító, a rendőrség határellenőrző tevékenységét támogató feladatban vesz részt.

Miért döntöttél úgy, hogy bevállalod az alapkiképzést és szerződéses katonaként folytatod a pályafutásodat?

Versenyszezon után lehetőség nyílt jelentkezni egy katonai alapkiképzésre. Ez az időszak a következő olimpiai ciklus legelejére esett, így ideálisnak tűnt, hogy ezt most teljesítsem. Ez adott nekem lehetőséget arra, hogy itt legyek egyenruhában a határon és részt vegyek ebben a feladatban.

Birkás Balázs  (2)

Mennyire befolyásolta a korábbi életritmusodat, illetve edzésmunkádat az, hogy szerződéses katona lettél?

Nem volt rá negatív hatással. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy olimpián, világbajnokságon, illetve nemzetközi versenyeken képviseljük Magyarországot és ezeken a lehető legjobb eredményt érjük el. Emellett igyekszünk a hazánkat másféle módon is szolgálni, ezért vagyok én most itt a határkerítés mellett. A kérdésre visszatérve jelenleg alapozó időszakunk van, a határon teljesített szolgálatok között végzem el a szükséges edzésmunkát, emellett másjellegű tapasztalatokat, élményeket tudok itt gyűjteni.

Birkás Balázs  (3)

Rendelkezésedre állnak itt a téli alapozáshoz szükséges eszközök?

Ez a periódus nekem a szárazföldi erőnléti edzésekről szól. Ilyenkor a konditeremben töltöm a legtöbb időt, ahol erő- és erőállóképesség fejlesztést végzek. Ezen kívül uszodában és szabadtéren is teljesítek különböző állóképesség növelő gyakorlatokat. Hódmezővásárhelyen minden létesítmény biztosított ahhoz, hogy a szükséges edzésmunkát elvégezzem.

Milyen tapasztalataid vannak a határszolgálatot illetően?

Birkás Balázs  (4)

Sportolóként soha, semmilyen területen nem végeztem korábban 12-24 órás munkát. Ez az új ritmus jelenti a legnagyobb megterhelést nekem. Ugyanakkor élvezem is ezt az oldalát a szolgálatnak, mert itt vagyunk a határszakaszon folyamatos készenlétben, és van ebben izgalom rendesen. Bármikor kaphatjuk az információt, hogy egy adott szakaszon határsértésre készülnek, így folyamatos éberséget és reakcióképességet várnak el tőlünk. Emellett fontos a higgadtság is, mert gépjárműveket kezelünk, szabályok vannak, amiket be kell tartani a biztonságos feladatvégrehajtás érdekében. Hideg fejjel kell beavatkoznunk sokszor nem hétköznapi szituációkban. Szeretem a kihívásokat és úgy érzem, hogy az itt szerzett új impulzusok feltöltenek engem.

Hogy tekintenek arra a századodban szolgálatot teljesítő katonák, hogy világbajnok kajakosként velük együtt aktívan részt veszel a határvédelemben?

Természetesen beszélgetünk egymással az életútjainkról és ilyenkor persze előkerül az, hogy én a sportszázad állományába tartozom. Fel szokott merülni bennük a kérdés, hogy miért vagyok én itt, de úgy érzem, elismerik, hogy sportolóként bevállaltam a határszolgálatot. Tudják, hogy egy világbajnoki eredményben mennyi munka van és azt is, hogy szigorú napi ritmust kell tartani meghatározott edzésekkel, pihenőidőkkel, illetve étkezéssel ahhoz, hogy ezt elérjük. Emellett mi eljöttünk ide a határra, hogy kivegyük a részünket az itteni feladatokból és úgy látom, hogy a többiek elismerik ezt az erőfeszítést.

Birkás Balázs  (5)

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az eddigi határszolgálatod idejéről?

Egy alkalommal váltás után futottunk bele egy éppen átmenő akcióba, hirtelen előttünk termett jónéhány határsértő. A meglepetés erejével ért minket ez a helyzet, de mindannyian kiugrottunk az autóból és reagáltunk a szituációra, megakadályoztuk az illegális határátlépést.

Milyen terveid vannak a határszolgálatot követően?

Egy ideig lehetőségem nyílik majd kizárólag az edzésekre koncentrálni, hiszen én azért dolgozom, hogy minél jobb sport eredményeket érjünk el. Tehát tovább fogok küzdeni, hogy el tudjuk érni a céljainkat.

Birkás Balázs  (6)