Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vissza a feladónak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 18. 9:47

Algéria minőségi hiányosságokra hivatkozva egy-két hónapon belül visszaküld Oroszországba 15 MiG-29-es vadászgépet, amelyeket 2006-2007-ben szállítottak az arab országnak – jelentette hétfőn a Kommerszant című orosz napilap.

Erről hivatalos megállapodást írt alá a múlt héten az algériai légierő vezetése, a katonai és műszaki együttműködésért felelős orosz szövetségi szolgálat és a fegyverexporttal foglalkozó, legjelentősebb orosz állami vállalat, a Roszoboronexport – írta a lap az OAK orosz repülőgépgyártó cég egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva. A nyilatkozó szerint nincs szó arról, hogy a felek teljesen felmondanák szerződésüket.

A Kommerszant szerint Oroszország a MiG-29-esek helyett modernebb, de sokkal drágább gépeket – MiG-29M2-es vagy MiG-35-ös típusú gépeket szeretne eladni Algériának. A visszaszállítandó gépeket az orosz védelmi minisztériumnak, vagy valamely más országnak adnák el, de az sincs kizárva, hogy Algéria elfogadja, ha a minőségileg kifogásolt MiG-eket az orosz cég feljavítja – írta a lap.

Orosz fegyverek adás-vételéről Vlagyimir Putyin elnök írt alá szerződést 2006. márciusi algériai látogatása alkalmával. A szerződés 34 MiG-29-es leszállítását tartalmazza, 1286 milliárd dollár értékben.

Az orosz-algériai katonai-műszaki együttműködés az egyik fő tárgyalási témája lesz Abdelaziz Buteflika algériai elnök hétfőn kezdődő kétnapos, hivatalos moszkvai látogatásának – olvasható a Kommerszantban.