Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Víz alatt töltik a nap felét

Kadétok tanulják a búvárkodást Szentesen

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. július 11. 16:30

A búvárkodás rejtelmeiben merülhetnek el azok a fiatalok, akik a szentesi MH Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred honvédelmi táborába jelentkeztek. Ezen a héten tizenkilenc kiváló képességű diák ismeri meg az alapokat, a felszereléstől a maszkürítésig, és a hatméteres merülésig. A napi több órás „medencézés” mellett a katonaság mindennapjaiba is betekintést nyernek a táborozók.

20240710_Szentes_buvar_kadet_tabor_SG_141945

A tábort Debreceni László főtörzsőrmester, a Hídépítő Zászlóalj Műszaki Felderítő Raj parancsnoka vezeti. „A hozzánk érkező diákok egy hét alatt az alapoktól az önálló víz alatti tevékenykedésig jutnak el. Napi 6-8 órát töltenek védett vízben. Megismerik az elméleti alapokat, megtanulják összeszerelni a felszerelésüket, elsajátítják a lemerülést, a nyomáskiegyenlítést, a mozgást, majd bizonyos önmentő technikákat, például a csutora kivételét, visszahelyezését, a maszkürítést. Eljutnak az alap búvárvizsga szintjéig, civil oktatói minősítést is szerezhetnek” – mondta el a rajparancsnok.

A táborlakók a fő tematika mellett megismerkednek a katonai harcjárművekkel, menetgyakorlatot végeznek, és más katonás dolgokkal is találkoznak. Mindannyian kadétiskolákból érkeztek, az ország minden szegletéből, Lentitől Nyíregyházáig.

20240710_Szentes_buvar_kadet_tabor_SG_133451

A táborban van olyan segítő, aki néhány éve még diákként látogatott el a szentesi alakulathoz, ma pedig már hivatásos katonabúvárként szolgálja az ezredet. Kalandos és felelősségteljes hivatás ez, hiszen a katonabúvárok a felderítéstől a katasztrófaelhárításig hasznos feladatokat végeznek a honvédség és egész Magyarország számára. A műszaki ezred szakemberei képesek víz alatti munkák, például vágás, hegesztés, szerelés elvégzésére is. Részt vesznek árvízi védekezésekben, bontási feladatokban is. „Akit érdekel ez a pálya, aki úgy mozog, mint a hal, és az orvosi feltételeknek megfelel, tárt karokkal fogadjuk!” – tette hozzá Debreczeni László főtörzsőrmester.

A táborozó diákok közt van, akinek feltett szándéka katonabúvárnak állni, másokat pedig a kíváncsiság hajt, ám a honvédségen belül más szakmai területen képzelik el a jövőjüket. Ilyen Slott Martin, a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója is, aki régóta szerette volna kipróbálni a búvárkodást. „Nagyon szép az egész képzés, folyamatosan egyre több mindent sajátítunk el. Még szabadtüdős gyakorlatokat is csináltunk! A nap felét víz alatt töltjük, a másik felét vízben. Itt mindenki megszállottja fürdésnek. A jövőmet a honvédségnél képzelem el, érettségi után altisztképzésen szeretnék részt venni és lövészetre specializálódni” – hangoztatta a fiatal.

20240710_Szentes_buvar_kadet_tabor_SG_140910

A táborba ellátogatott Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, hogy néhány biztató szóval köszöntse a diákokat. „A jövőt a hazájukat szerető fiatalok jelentik. Magyarországon sikertörténet a kadétprogram és az ahhoz kapcsolódó táboroztatás. Büszkék vagyunk szentesi búvárjainkra, az ő hagyományaikra, amelyeket a tehetséges fiatalok visznek tovább. A történelem folyamán mindig volt katonai jelentősége a búvárkodásnak, bizonyos veszélyhelyzetekben, katasztrófahelyzetekben ezen szakembereink segítsége bizonyult kiemelkedőnek” – emelte ki. A Honvédelmi Sportszövetség anyagilag, eszközökkel és szervezéssel is támogatja a speciális tematikájú táborokat, amelyekbe kiemelkedő képességű, kiváló tanulmányi eredményű és a sportban is jeleskedő fiatalok kerülhetnek be.

A táborban járt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki Szentes katonai múltjára és a jelen lehetőségeire emlékeztette a hallgatóságot. Jelentős fordulatnak tartja a honvédség és a civil lakosság kapcsolatának pozitív változását, és gratulált a kiképzőknek és a táborozóknak.