Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízöntők - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. szeptember 17. 17:25

Az idei, hőségrekordokkal tarkított forró, száraz nyár során egyre-másra keletkeztek pusztító erdőtüzek itthon és külföldön egyaránt – elég csak a pécsi, a tatárszentgyörgyi vagy a szlovéniai esetre gondolnunk. Az említett három helyszínen a lángokkal vívott harc fontos eszköze volt a honvédségi Mi–17T helikopterek külső függesztményeként bevetett élénk színű speciális szerkezet, a Bambi Bucket, amellyel néhány pillanat alatt hatalmas mennyiségű vizet lehetett kijuttatni az oltandó területre.

MH_2022_9

A levegőből történő tűzoltást valósággal forradalmasította az 1978-ban kifejlesztett Bambi Bucket, mellyel kapcsolatban rögtön adja magát a kérdés: honnan ered ez a furcsán hangzó elnevezés? Az egyik népszerű magyarázat szerint az USA északnyugati részén elterülő Idaho állam Boise városának tűzoltói nevezték el így a szerkezetet a kedvenc szórakozóhelyükön dolgozó pultoslány után, a másik változat pedig a Walt Disney cég népszerű mesefigurájával hozza összefüggésbe a névadást.

A valóság ezzel szemben sokkal prózaibb. A konstrukciót megalkotó SEI Industries egyik marketingmenedzsere megkérdezte a cégalapító Don Arney-t, hogy mi legyen az új találmány neve. Arney erre rávágta, hogy hívják Bambi Bucketnek. Viccnek szánta a szavait, de a barátja komolyan vette és így kiáltott: „Ez jól hangzik, nagyszerű név!” Ezzel pedig le is volt zárva a termékelnevezés kérdése.

– A Bambi Bucketet számos méretben gyártják, űrtartalma 270-től 9870 literig terjedhet. A Magyar Honvédség a SEI Industries 5566-os modellszámú, 2500 liter kapacitású változatát használja, igazodva ahhoz, hogy a Mi–17 közepes szállítóhelikoptereink külső függesztményként 3000 kilogrammot emelhetnek a levegőbe. Vagyis a speciális tűzoltó berendezés befogadóképességének teljes kihasználása mellett még mindig marad 500 kilogramm repülési tartalék a gépben – jegyzi meg Fidel Ákos százados, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szállítóhelikopter-zászlóaljának beosztott helikoptervezetője, hozzátéve: szűkítő öv alkalmazásával a Bambi Bucket térfogata 20 vagy 40 százalékkal (2000 vagy 1500 literre) csökkenthető. A szlovéniai tűzoltásnál például a befogadóképességét 2000 literre korlátozták, mert a hegyvidékes területekre jellemző kisebb levegősűrűség miatt nagyobb volt az üzemanyag-felhasználás, vagyis több kerozint kellett betölteni a gépekbe.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án megjelent számában!