Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkoszorúzták a lezuhant világháborús repülőgép emlékére emelt kopjafát

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: 1944. szeptember 13. Emlékbizottság |  2022. szeptember 17. 19:11

Madarason 1944. szeptember 13. éjszaka a Royal Air Force kötelékében repült egy szállító-repülőgép, amelyen lengyel katonák a varsói felkelésnek akartak utánpótlást vinni. Ám egy Újvidékről felszálló német éjszakai vadászgép heves tűzharcban „földre kényszerítette” a szövetséges gépet. A lezuhant gépben hét lengyel katona halt hősi halált.

madaras 01

A Bács-Kiskun megyei Madaras község 2007-ben kopjafa-emléktáblát állított a második világháborúban lezuhant gépben hősi halált halt katonák emlékére. A helyi önkormányzat és az „1944. szeptember 13. Emlékbizottság” azóta minden évben megemlékezést szervez a településen. Idén szeptember 12-én szentmisével emlékeztek a tragédiára, valamint elhelyezték az emlékbizottság és az önkormányzat koszorúit is az emlékhelynél.

madaras 02

A megemlékezésen Balla Csaba polgármester felolvasta a lengyel nagykövetség konzulátusának levelét, hangsúlyozva a lengyel-magyar barátság fontosságát. Végső István történész felidézte az eseményeket, majd példamutatónak nevezte Madarast, mivel immár másfél évtizede emlékeznek meg a lengyel hősi halottakról.

A rendezvény a kiskunhalasi Gózon István Irodalmi Kör műsorával ért véget.

madaras 03