Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona a legfontosabb

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Tóth László |  2022. szeptember 17. 20:20

„A jól kiképzett, hazája iránt elhivatott katonaállomány nélkül a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett új haditechnikai eszközök önmagukban semmit sem érnek” – hangsúlyozta Zsiga Tamás, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP), szeptember 17-én, szombaton.

Pákozd_Kisbajtársak_Találkozója (23)

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) második alkalommal megrendezett Kisbajtársak Találkozóján tartott fórumbeszélgetésen Zsiga Tamás úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program humánpolitikai célkitűzései is egyre inkább megvalósulnak.

„Ha nincs hadra fogható, morálisan, mentálisan felkészült, hazája iránt elhivatott személyi állomány, akkor az új haditechnikai eszközök nem érnek semmit. A mostani időszak egyik kihívása az, hogy miként tudjuk megtartani a Magyar Honvédségben meglévő szakembereket, katonákat. A másik pedig: milyen módon lehet meggyőzni a fiatalokat arról, hogy a katonai pályát válasszák, akár életen át tartó hivatásnak is” – hangsúlyozta Zsiga Tamás. Hozzátette: manapság a fiatalabb generáció tagjai jellemzően hamarabb váltanak pályát, mint a korábbi generációkhoz tartozók, éppen ezért „meg kell mutatnunk, mit tud nyújtani a honvédség, akár hosszabb távon is.”

Pákozd_Kisbajtársak_Találkozója (10)

„Ha jó vezetőket szeretnénk kinevelni, az hosszabb távú folyamat, évtizedekbe telik” – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Mint mondta, a haderő próbál egyre nyitottabb lenni a társadalom felé, mert közel húsz éven át a hadsereget egyfajta zárkózottság jellemezte. A helyettes államtitkár szerint a civil társadalom sokáig arról sem tudott, hogy katonáink szolgálatát már a kezdetektől fogva, minden misszióban elismertség és megbecsülés övezte. Zsiga Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a Kisbajtársak Találkozója azért is szerencsés fórum, mert minden nemzedéket megszólít, toborzás szempontjából pedig a legfontosabb a személyes példamutatás.

„Az idősebbek elmesélhetik, miért volt jó katonaként szolgálni. Mert az elv évtizedek óta változatlan: a katona szereti a hazáját, meg akarja védeni azt, és képes mindig megfelelni a kihívásoknak. A katonai szolgálat egyik szépsége pontosan abban rejlik, hogy mindig újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelni. Azt is szeretném, ha meg tudnánk mutatni a társadalomnak, milyen bajtársias, összetartó, szoros közösséget alkotnak a Magyar Honvédség tagjai” – húzta alá a helyettes államtitkár. Hozzátette: a sikeresen működő Honvéd Kadét Program is a fentebb említett célokat szolgálja.

Pákozd_Kisbajtársak_Találkozója (24)

A fórumon a Magyar Honvédség parancsnoka nevében Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese beszélt a honvédség vezetési rendszerének küszöbön álló átalakításáról. Mint mondta, a szervezeti változás nyomán négy különálló parancsnokság (szárazföldi, légierő, kibervédelmi és különleges műveleti) jön létre, mégpedig azzal a céllal, hogy a hadseregben minél magasabb legyen a harcoló katonák aránya.

A Kisbajtársak Találkozóján résztvevő családok, osztályok több állomásból álló ügyességi, elméleti feladatokon, valamint dinamikus és statikus bemutatókon keresztül kaphattak betekintést a Magyar Honvédség történelmének legfontosabb mozzanataiba és a jelenkor mindennapjaiba.