Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Volt katonatiszteket köröz a török rendőrség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 13. 13:10

A török ügyészség elfogatóparancsot adott ki a hadsereg több tucat korábbi tisztjével, köztük egy nyugdíjazott tábornokkal szemben április 12-én, csütörtökön. A volt katonákat azzal vádolják, hogy 1997-ben lemondásra kényszerítették Necmettin Erbakant, az ország akkori miniszterelnökét, amiért az növelni próbálta az iszlám vallás befolyását a döntően muszlim, de szekuláris országban.

Az ankarai ügyészség tájékoztatása szerint a korábbi tisztekre a hatalom megdöntésére tett kísérlet gyanújával adtak ki körözést, a rendőrség csütörtökön házkutatást tartott otthonaikban. A gyanúsítottak között van Cevik Bir nyugdíjazott tábornok is, aki a kilencvenes évek végén a vezérkar második számú tagja volt.

Erbakan Törökország első iszlamista miniszterelnöke volt, távozása után pártját fundamentalista vallási nézetek képviseletének vádjával betiltották, őt pedig eltiltották az aktív politikai szerepvállalástól. A török katonaság, amely a köztársasági elvek és a szekularizmus védelmezőjének tartja magát, korábban háromszor – 1960-ban, 1971-ben és 1980-ban – is megdöntötte a polgári vezetést.

A legutóbbi vizsgálatra azután került sor, hogy az iszlamista gyökerekkel rendelkező török kormánypárt (AKP) egyre vehemensebb kísérleteket tesz a hadsereg politikai szerepének csökkentésére.

Az 1980-as katonai puccs még életben lévő két vezetője ellen a múlt héten per kezdődött az alkotmányos rend megdöntésének vádjával. Az eljárás megindítását az tette lehetővé, hogy egy, az AKP által kezdeményezett 2010-es alkotmánymódosítás eltörölte az alaptörvény 15. cikkét, amely a puccs résztvevőit életük végéig felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Ezzel párhuzamosan egy másik eljárásban több száz volt és jelenleg is szolgálatban álló katonát – köztük számos magas rangú tisztet – azzal vádolnak, hogy 2003-ban összeesküvést szőttek Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és kormánya megdöntésére.