Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzeumi tavasz

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 13. 14:04

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az idén is nagy sikert aratott Forradalmi Forgataggal még korántsem tudta le tavaszi programjait. Az intézmény áprilisban és májusban is megnyit egy-egy új kiállítást, emellett több, érdekesnek ígérkező konferencia házigazdája vagy társrendezője lesz.

1595934077
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) áprilisi eseményeinek sorából kiemelkedik a katonasportolók olimpiai szereplését Dobogósok mundérban címmel bemutató kiállítás, amely huszonnegyedikén nyílik meg a köztársasági elnök jelenlétében. Ennek a különleges időszaki tárlatnak két tényező adja az aktualitását: egyrészt 2012 a londoni olimpia éve, másrészt pedig az idén lesz 100 éve, hogy magyar katonák először nyertek aranyérmet a modernkori olimpiák történetében: 1912-ben, Stockholmban, a kardcsapat tagjaként három katonatiszt, Berti László, Mészáros Ervin és Schenker Zoltán is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Az olimpiai érmek, diplomák és formaruhák mellett az érdeklődők megtekinthetik például Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó felszerelését, Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő balkezes pisztolyát és több olimpiai lőlapját, Harangi Imre ökölvívó bokszkesztyűjét, továbbá az 1952-ben győztes vízilabdacsapat, illetve az 1964-ben aranyérmes labdarúgó-válogatott labdáit. A tárlaton az érmet szerzett katonasportolók sorát az MH 86. Szolnok Helikopterbázison kiképzőtisztként szolgáló Kővágó Zoltán százados, diszkoszvető zárja, akinek dobogós helyezéséért – 2004-es athéni ezüstérme után – az idei londoni viadalon is szurkolhatunk. A kiállítás 2012. szeptember 30-ig lesz látogatható.

Két nappal a Dobogósok mundérban című kiállítás megnyitása után, április 26-án rendezik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a zsidóságnak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédseregében betöltött szerepét tárgyaló konferenciát. Ezt, illetve az osztrák társintézménnyel, a Heeresgeschichtliches Museummal közösen szervezett – május 22-én kezdődő – bécsi történész-muzeológus konferenciát is Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!)