Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A V4 országok vezérkarfőnökei találkoztak Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. április 13. 15:11

A Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Benkő Tibor vezérezredes a Visegrádi Együttműködés (V4-ek) országainak vezérkarfőnöki szintű találkozóján vett részt Csehországban április 12–13-án.

A találkozót a soros elnökséget adó Cseh Köztársaságban, Mikulov kisvárosban rendezték. A Visegrádi Együttműködés országainak – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – vezérkarfőnökei a megbeszélésen a közös EU Harccsoport kialakításának helyzetével, a szövetségi rendszeren belüli együttműködéssel, valamint a V4 országok lehetséges további közös képességfejlesztéseivel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat.

1595934078
A vezérkarfőnökök üdvözölték, hogy Lengyelország elvállalta a V4 EU Harccsoport keretnemzet-szerepét. A harccsoportot 2016. január elsejével hozzák majd létre, és 2016 első félévében fog készenléti szolgálatot adni.

A tárgyalásokon megerősítették, hogy a V4-en kívüli országok számára továbbra is nyitva marad annak lehetősége, hogy csatlakozzanak a V4 országok szakmai kezdeményezéseihez.

A találkozón dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke bejelentette, hogy 2012 őszén Magyarország ad otthont a V4 EU Harccsoport szakértői értekezletének.

 

(HM Sajtóiroda)