Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vukovár ostromára emlékeztek Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. november 23. 12:07

A délszláv háborúban nagy veszteségeket elszenvedett horvátországi Vukovár áldozataira emlékeztek koszorúzással Székesfehérváron.

20221123_mh43_vukovar_megemlekezes_02

A megemlékezésen részt vettek a Székesfehérvár Helyőrségben diszlokáló Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ-MNDC) rangidős elöljárói. A horvát kontingens nevében Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok; szlovák részről helyettese, Tibor Králik dandártábornok, valamint magyar részről Siposs Ernő Péter dandártábornok, törzsfőnök a székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben rótták le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

Rajtuk kívül Székesfehérvár Helyőrség részéről a megemlékezésen Wenzdorfer Zoltán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága parancsnoka, valamint Németh Sándor őrnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század parancsnoka vettek részt.

Az eseményen jelen volt delegációjával dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

A megemlékezést a Szent Imre templomban horvát nyelvű szentmisével zárták.

20221123_mh43_vukovar_megemlekezes_06

A vukovári csatát a szembenálló felek 1991 augusztusa és novembere közt vívták. A várost a Jugoszláv Néphadsereg és a különféle paramilitáris szerb erők vették ostrom alá. A horvátok, szerbek és sok magyar által is lakott Vukovárt a Horvát Nemzeti Gárda körülbelül 1800 könnyű fegyverzetű katonája, valamint civil önkéntesek védték a JNA 36 ezer katonája és nehézfegyverzetű szerb harcosai ellen. A második világháború óta ez az ütközet számított Európa legpusztítóbb és leghosszabb hadi mozzanatának: az egykori barokk város 87 napos ostromának több száz katona és civil esett áldozatául.

Amikor a város november 18-án elesett, majd központjának utolsó védőit is bekerítették, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le és 31 ezer polgári lakost deportáltak a városból, illetve környékéről. A település etnikai tisztogatás keretén belül a Krajinai Szerb Köztársaság részévé vált. A háborús napokat máig nehezen kihevert Vukovár csak 1997-ben került vissza horvát fennhatóság alá.

November 18-a Horvátországban tavaly óta a Horvát Honvédő Háború, valamint a vukovari ostrom és a škabrnjai mészárlás áldozataira történő megemlékezés napjává vált.

Kapcsolódó cikkek