Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington nem ismer el befolyási övezeteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 6. 6:30

Az amerikai külügyminiszter biztosította a grúz elnököt hétfőn, hogy az Egyesült Államok “rendíthetetlenül elkötelezett Grúzia szuverenitása és területi integritása mellett”. Hillary Clinton a Miheil Szaakasvilivel közösen tartott sajtótájékoztatón Tbilisziben közölte, hogy az Egyesült Államok nem ismer el “befolyási övezeteket”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt Barack Obama elnök is világossá tette moszkvai kollégájának, Dmitrij Medvegyevnek, amikor az orosz elnök júniusban Washingtonban járt.

Clinton arra is kitért, hogy Oroszországnak teljesítenie kellene a 2008. augusztusi tűzszünetben vállalt kötelezettségeit, és vissza kellene vonnia csapatait a harcok előtti pozíciókba, távozniuk kellene Dél-Oszétiából és Abháziából.

2008 augusztusában néhány napos fegyveres konfliktus robbant ki Oroszország és Grúzia között. Miután Grúzia katonai offenzívával megpróbálta visszaszerezni az ellenőrzést a szakadár Dél-Oszétia és Abházia fölött, orosz katonák vonultak be a volt szovjetköztársaságba. Később Oroszország független államoknak ismerte Dél-Oszétiát és Abháziát.

Az amerikai külügyminiszter jogvédő csoportokkal is megbeszélést folytatott a grúz fővárosban. A beszélgetésen egy kérdésre válaszolva elmondta: Grúziának nem szabad olyan lépéseket tennie, amelyekkel ürügyet szolgáltatna Oroszországnak a megszállás és az ellenséges hozzáállás fenntartására.

Grúzia volt az utolsó állomása annak a körútnak, amelynek során Clinton érintette Ukrajnát, Lengyelországot, Azerbajdzsánt és Örményországot.