Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét az afganisztáni akciókat segítené a Charles De Gaulle?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 6. 6:45

Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke a közelmúltban tett látogatást a Charles de Gaulle repülőgép-hordozón, ahol többek között a francia haditengerészet afganisztáni szerepvállalása is szóba került. A tervek szerint a repülőgép-hordozó az elkövetkezendő hónapokban kezdheti meg útját az Öböl-régió felé.

Innen közvetlen légi támogatást nyújthat az Afganisztánban szolgálatot teljesítő NATO katonáknak.

Az erre irányuló program kidolgozása – a vezérkar egyik tisztje szerint – folyamatban van, a Charles de Gaulle bevetésének lehetséges időpontjáról és a további részletekről azonban még nincs pontosabb információ.

A francia haditengerészet repülőgép-hordozója már korábban (2001-02, 2004, 2006, 2007) is részt vett az afganisztáni háborúban, Sarkozy elmondása szerint a hadihajó a 2010-es esztendő vége felé érkezhetne meg az Indiai-óceán és az Öböl-régió érintett területeire. A francia elnök arra nem tért ki, hogy a Charles de Gaulle fedélzetén jelenleg szolgálatot teljesítő Rafale és Super Etendard gépekkel együtt érkezhet-e a bevetésre. Franciaország kontingense 2002 januárja óta van jelen Afganisztánban, a szolgálatot teljesítő francia katonák száma körülbelül 3500 fő.