Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington sajnálja a súlyos hibát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 12. 6:57

Sajnálatát fejezte ki szerdán az amerikai kormány amiatt a légicsapás miatt, amely tizenegy pakisztáni katona életét oltotta ki az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán.

“Ez egy sajnálatos eset. Fájlaljuk a pakisztáni katonák halálát, akik a partnereink a terrorizmus elleni harcban" – fogalmazott Gonzalo Gallegos, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Az eset azt mutatja, javításra szorul a szövetséges erők és Pakisztán közötti kommunikáció, hogy az efféle hibákat a jövőben ki lehessen zárni – fűzte hozzá a szóvivő.

Az amerikai katonaság előzőleg közölte, a légicsapást arra válaszul hajtották végre, hogy a térségben támadás érte az amerikai vezetésű szövetséges erőket.

Pakisztán élesen elítélte a kedd éjjel az afganisztáni Kunár tartománnyal szomszédos, északnyugat-pakisztáni Mohmand törzsi terület egyik határőrposztját ért rakétacsapást, amelyben 11 pakisztáni katona életét vesztette, köztük egy tiszt, kilencen megsebesültek. A pakisztáni hadsereg “indokolatlannak és aljasnak" nevezte a légicsapást, amely, mint a katonaság közleményében fogalmazott, megingatta a Washington és Iszlámábád terrorizmussal szembeni együttműködésének alapjait.

A dél-ázsiai muzulmán ország Washington kulcsfontosságú szövetségese a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, de az Egyesült Államok azzal vádolja a február 18-i választások eredményeképpen hivatalba lépett új pakisztáni kormányt, hogy az elősegíti a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat expanzióját a pakisztáni törzsi területeken azzal, hogy márciusban békekötés szándékával tárgyalni kezdett a tálibokkal.