Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákia megháromszorozhatja afganisztáni katonáinak számát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. június 12. 7:02

Ha a pozsonyi parlament is jóváhagyja, Szlovákia 246 főre emeli az afganisztáni békefenntartó misszióban szolgáló katonáinak létszámát – közölték szerdán Pozsonyban a kormány ülése után.

Robert Fico miniszterelnök bejelentése szerint a kormánydöntés a NATO kérésére született meg, s Pozsony ennek azért tesz eleget, mert mint Fico fogalmazott, “Afganisztán nem afféle iraki kaland".

A szlovák kormányfő két évvel ezelőtti választási kampányában azt ígérte választóinak, hogy hazarendeli az Irakban szolgáló szlovák katonákat, s ezt meg is tette nem sokkal kormányalakítása után.

Szlovákia nem harci, hanem műszaki alakulatokat és őrszolgálatot ellátó egységeket küld majd Afganisztánba. Az előbbiek újjáépítési csoportok munkájában és kiképzési feladatokban vesznek majd részt, az utóbbiak kizárólag katonai táborok és állomáshelyek őrzését fogják ellátni.

Ha a kandahári tartományba vezényelt haderő megerősítését célzó kanadai kérelem teljesítésével a pozsonyi törvényhozás is azonosul, akkor az ott szolgáló szlovák erők már nem csak a holland, hanem a kanadai katonákkal is együtt fognak dolgozni. Az új mandátum további őrszolgálati egységek kiküldését, és a légi bázisokon szolgáló egészségügyi csoportok feladatkörének módosítását is lehetővé teszi.

A szlovák katonák eddig kizárólag a kandahári légibázison teljesítettek szolgálatot, ahol a kifutópályák, utak karbantartását végzik és aknamentesítési feladatokat látnak el.