Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Weisz Árpád, az edzők fejedelme

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. május 31. 21:17

Felavatták Weisz Árpád válogatott labdarúgó és nemzetközileg is elismert futballedző bronz képmását Budapesten, az Eiffel Műhelyház kertjében, május 31-én. A szoboravatáson mások mellett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is jelen volt.

A rendezvényen Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: „azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk és emléket állítsunk egy kiváló sportembernek, egy nagyszerű labdarúgónak, egy korszakos edzőnek.”

Hozzátette: csak egyes emberi sorsok megismerésén keresztül érthetjük meg és érezhetjük át a holokauszt tömeggyilkosságnak a borzalmát. „Weisz Árpád a sportban volt kiváló, ahol mindenki egyenlő feltételek mellett, tisztességesen versenyezhet, származásra, bőrszínre, világnézetre és vagyoni helyzetre való tekintet nélkül” – hangsúlyozta a miniszter.

Weisz Árpád 1896-ban Solton született. Tizennégy éves volt, amikor felvették Kőbánya legerősebb focicsapatába, a mai Eiffel Műhelyház helyén működött MÁV Északi Járműjavító Sportegyesületébe, ami a Kőbányai Törekvés Sportegyesület Bihari utcai sportközpontja volt. Weisz Árpád, becenevén „Csili” a kőbányai klubból került be a válogatottba, majd Olaszországban edzősködött. Kétszer nyert bajnoki címet a Bologna csapatával és a dobogó legfelső fokára juttatta az akkor még Ambrosiana később Inter nevű olasz csapatot is. 1938-ban a faji törvények bevezetését követően el kellett hagynia Bolognát, Hollandiába ment. Feleségét és két gyermekét 1942. október elején az auschwitzi koncentrációs táborban végezték ki. Weisz Árpád 1944. január 31-én ugyanott hunyt el.

04_HSZ2943

Eli Cohen, Izrael külügyminisztere beszédében kiemelte: nagyon köszöni a magyar kormány ezen kezdeményezését és Izrael támogatását az Európai Unióban. A holokauszttal összefüggésben Izrael állam létének fontosságát is hangsúlyozta, továbbá méltatta Weisz Árpád labdarúgói, valamint legendás edzői munkásságát, örökségét, mely halála óta is számos edzőt ösztönöz taktikai újításaival, módszereivel.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, a FIFA alelnöke köszöntőjébe rámutatott: Weisz Árpád példája és élettörténete az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy a huszadik század történelmi viharjai, a népelnyomó diktatúrái és az antiszemitizmus milyen tragikus hatást tud gyakorolni a legnagyobb tudású szakemberekre is.

Az Eiffel Műhelyház első kültéri szobrát - amelyet Bíró Lajos szobrászművész -, Gulyás Gergely, Eli Cohen izraeli külügyminiszter, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke és Joey Saputo, az olasz Bologna FC labdarúgóklub elnöke avatta fel.

Szimbolikus, hogy az szobrot éppen aznap avatták fel, amikor az UEFA Európa Liga 2022/23-as idényének döntőjét a budapesti Puskás Arénában játssza egymással a Sevilla FC és az AS Roma csapata.