Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Wittner és a világ

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. február 26. 17:33

Budapesten, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián mutatták be Matúz Gábor Wittner Mária életútjáról szóló könyvét február 26-án, szombaton. A Wittner és a világ című kötetet Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes méltatta.

_SNJ4893

Február 25-e, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára emlékeztetve Németh Szilárd felidézte, mi történt a korábbi évtizedekben. „2010 óta ezt az országot - egy kommunista tombolás után - újjá kellett építeni. Amihez hozzá lehetett férni, azt vagy ellopták, eladták, elkótyavetyélték, vagy elrontották. Hihetetlen állapotokba került az ország. Ha én csak a Magyar Honvédségen keresztül nézem, akkor erkölcsileg, anyagilag, pénzügyileg és minden szempontból kilátástalan helyzetbe voltunk” – fogalmazott a tárca parlamenti államtitkára, hozzátéve: 2010-ben arról döntöttek a magyar állampolgárok, hogy erős felhatalmazást adnak a Fidesz-KDNP-nek, hogy rendet tegyenek az országban. Így folytatódott ez 2014-ben, majd 2018-ban is.

„Most arra szövetkeztünk, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon is tovább vigyük ezt a vonalat, mert nem lehet visszafordulni. Ha visszafordulunk, akkor megérdemeljük a sorsunkat. Se a közeli, se a távoli múltat nem tudjuk elfelejteni” – jelentette ki, egyúttal rámutatott, hogy nincs két vagy többfajta kommunista, a kommunizmus eszméje mit sem változott az évtizedek alatt.

_SNJ4868

Németh Szilárd beszédében említést tett Tóth Ilonáról, akinek az életéről szóló rockoperát épp a napokban mutatták be a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Illetve beszélt Kovács Sándor tábornokról – akkor főhadnagy - is, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc utolsó utáni pillanatáig harcolt és csak november 10-én tette le a fegyvert.

A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Wittner és a világ című könyv kapcsán elmondta, hogy már a címe is igen beszédes, mivel a kötet lapjain nem csak az a Wittner Mária mutatkozik be, akit mindenki ismer, hanem a születésétől kezdve az egész élete, s azon keresztül a hozzá tartozó világi és magyarországi események is.

„Nagyon örültem, amikor azt a lehetőséget megkaptam, hogy ezt a könyvet kiadhassam és szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani” – mondta Németh Szilárd.

_SNJ4959

Wittner Mária - aki Csepel díszpolgára - örömének adott hangot a könyv megjelenése kapcsán, majd felidézte a kommunizmus kártékony működését és történelmét, amelyet ő a saját szemével látott és saját maga is megélt. Hozzátette: a szocialista értékeket el kell magunktól hajítani, ha azt akarjuk, hogy megmaradjon a hazánk. „Mindenki nézzen önmagával szembe: akarok-e magyar maradni? Vagy legyek másnak a cselédje? Minden ember szabadnak született, és ezt a szabadságot nem a kommunizmus fogja fenntartani nekünk” – szögezte le.