Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Yoch település új iskolája

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. február 17. 9:25

Új iskolát adott át február 11-én az afganisztáni Yoch településen az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltásának parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes.

Az iskolaátadási ünnepségen Banu járás kormányzója, rendőrkapitánya, oktatási hivatalának vezetője, Yoch település elöljárói, illetve a leányiskola vezetőségének jelenlétében vágták át a magyar nemzetiszín szalagot, ami egyben jelképezte azt is, hogy a magyar katonák a békét és a fejlődést kívánják az afgán népnek.

A MH PRT-11 kontingens fejlesztési feladatrendszerének keretében az új iskola átadásával az úgynevezett „faiskola-program" bizonyította létjogosultságát, hiszen a helyi viszonyokat ismerve kijelenthető, hogy a projektek megvalósulásának időtartama nagyban befolyásolja a PRT sikerességét Afganisztánban.

Az MH PRT-11 kontingens az oktatási támogatási területen belül immár a harmadik könnyűszerkezetes iskolaépítési projektet fejezte be sikeresen. Az átadásra három hónappal a kérelem beérkezését követően, többszöri helyszíni szemrevételezés után került sor. A helyszín kiválasztása és a kérelem megalapozottságának vizsgálata több mint egy hónapot vett igénybe, míg a projekt megvalósítása, az építkezés mindössze három hétig tartott. Az eredmény önmagáért beszél: a korábbi oktatási intézmény, amely rendkívül elhanyagolt állapotban volt, mára egy könnyűszerkezetes iskolaépülettel bővült.

Az új épületszárny egy védfalon belül épült meg, amelynek kiemelt szerepe van a biztonság és az afgán kulturális hagyományok szempontjából. Ez a védfal biztosítja ugyanis a nyugodt körülményeket a gyermekek, különösen a leánygyermekek oktatásához.

Ruszin ezredes ünnepi beszédében kifejtette, hogy a segítségnyújtás feladatainak sorában az oktatás fejlesztése első helyen áll a magyar PRT és személy szerint az ő számára is. A gyerekek oktatása elősegíti az afgán társadalom felnövekvő generációi képességeinek javítását, ami országszerte megalapozhatja a békét és biztonságot. Az oktatás nyújtotta tudás révén tovább fejleszthető, építhető Banu járás is, amely így Baghlan tartomány kiemelkedő részévé válhat.

Beszéde végén a magyar PRT parancsnoka megköszönte a helyi elöljáróknak, hogy közreműködésükkel nagyban hozzájárultak a projekt sikeréhez.

Fotó: MH PRT CIMIC