Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán kész tárgyalni a hatokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 17. 8:23

Irán kész újra tárgyalni a „hatokkal”, előfeltételeket azonban nem fogad el, és nem szándékozik felhagyni további urándúsító centrifugák üzembe helyezésével – jelentette ki február 16-i, csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Mahmúd Reza Szadzsadi, az iszlám köztársaság nagykövete.

„Azt gondolom, minden fél, beleértve Oroszországot is, tudatában van annak, hogy a hatokkal (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) való tárgyalások folytatásához nem szabható semmilyen előzetes feltétel" – mondta az iráni diplomata.

Teherán szerdán bejelentette: új, hatékonyabb urándúsító centrifugákat helyezett üzembe natanzi atomerőművében. Egyúttal – az Európai Unió egy négy hónappal korábbi levelére válaszolva – kinyilvánította, kész új tárgyalásokat kezdeni vitatott atomprogramjáról.

Ez utóbbi üzenetet megerősítette csütörtökön az iráni külügyminisztérium szóvivője is, azt hangoztatva, hogy országa szeretné mielőbb újrakezdeni a tárgyalásokat. „Mindig is kedvezően fogadtuk a tárgyalások (szükségességének) elvét, és azt gondoljuk, hogy egy kedvező hozzáállással és az együttműködés szellemében haladást érhetünk el" – mondta Ramin Mehmanparaszt.

Moszkvai sajtóértekezletén Szadzsadi nagykövet ugyanakkor azt vetette a nyugati hatalmak szemére, hogy „lagymatagon" reagáltak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szakaszos tárgyalási tervére, és „állandóan elhúzzák" a tárgyalási folyamatot, például újabb szankciók bevezetésével.

Egy kérdésre, amely Iránnak a nukleáris technológia terén elért újabb eredményeit firtatta, azzal vágott vissza: országa, úgymond, „semmilyen kétséget nem hagy a nemzetközi normák és szabályok" betartása felől.

Az iráni nagykövet azt is kijelentette: Teherán nem fél az esetleges katonai támadásoktól, s bárki is mérjen rá csapást, a lehető legkeményebb választ adja majd. „Ha arra lesz szükség, olyan katonai csapással válaszolunk, hogy az tanulságul szolgáljon a jövő nemzedékei számára" – fűzte hozzá.

Szadzsadi az újságíróknak arról is beszélt, hogy ha Iránban megdöntenék a fennálló rezsimet, az súlyosan sértené Oroszország érdekeit. Szavai szerint ez nyilvánvaló célja az Egyesült Államoknak. „Ha Iránt leigázzák, nem kétséges, hogy a legszélesebb oroszellenes frontot hozzák majd létre. Nem titok, hogy Oroszországot délről mi fedezzük" – magyarázta az iráni nagykövet.