Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zapatero: csak a végleges fegyverletétel fogadható el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 8. 9:05

A baszk szeparatista szervezet részéről csak a fegyverletétel fogadható el – szögezte le kedden a spanyol kormányfő, aki először szólalt meg az ETA tűzszünetet meghirdető vasárnapi nyilatkozata óta.

„A nyilatkozatok most már nem érnek semmit, csak a döntések, és az egyetlen értékelhető döntés pár szóban megfogalmazható: a fegyverek végleges letétele"– jelentette ki José Luis Zapatero, aki szerint a csak tűzszünetről szóló nyilatkozat kiábrándította a demokratikus spanyol társadalmat. „A kormány véleménye az, hogy az összes demokratikus csoport kiértékelte az ETA nyilatkozatát, és mélyen kiábrándítónak találta" – mondta a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

A Zapatero-vezette szocialista kormányt arculcsapásként érte az ETA brutalitása, amellyel egy gyilkos merénylet révén, figyelmeztetés nélkül felrúgta az utolsó tűzszünetét 2007-ben annak ellenére, hogy párbeszédbe fogtak vele a baszkföldi kérdés végleges rendezéséről. Az ETA most is „párbeszédet, megállapodást, demokratikus folyamatot" ajánlott.

A kormányfő a sajtótájékoztatón figyelmeztette az ETA politikai szárnyának számító, betiltott Batasuna pártot, hogy a terroristák nyilatkozatától ne várja a visszaengedését a demokratikus keretek közé.

„Azok, akik törvényen kívül kerültek, mert nem ítélték el határozottan az erőszakot, ma is pontosan ugyanabban a helyzetben vannak, mint a nyilatkozat előtt "– jelentette ki.