Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárt térben

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 11. 14:00

Különleges helyszínen, a kőbányai pincerendszer kijelölt részein, 17–18 méter mélységű, 11–13 Celsius-fokos vízben gyakoroltak a debreceni felderítőbúvárok.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

A szinten tartó kiképzésen az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred alárendeltségében tevékenykedő mélységi felderítőszázad katonái vettek részt. A búvárok az egymás közti megfelelő távolságot tartva lassú tempóban indultak útnak egy nagyjából 200 méter hosszú folyosón, majd a Park kút ikonikus csigalépcsős terméből vissza kellett úszniuk a merülőkör kiindulópontjához, fokozatosan emelkedve az egyre sekélyebb vízben.

Kovács Bence törzsőrmester, a század csoportparancsnoka elmondta, hogy a gyakorlat során többnyire zárt térben mozogtak, bár egy nyílt vízinek számító terembe is beúsztak, ahol levegőréteg volt a vízfelület és a pincerendszer mennyezete között. A csapatuk 17,5 méteres maximális mélységet ért el a kristálytiszta, szinte iható minőségű vízben. Számára a kőbányai felkészítés még a tatai Fényes-forrásoknál végrehajtott merülésnél is emlékezetesebb marad, pedig ott igazi geológiai csodákat láthatott.

A felderítőkatonák a közelgő barlangibúvár-vizsgáik szempontjából is rendkívül hasznosnak ítélték meg a kőbányai gyakorlást. Többségük ifjúkora óta készül erre a hivatásra, például Szabó Imre főhadnagy, a mélységi felderítők századparancsnoka is, aki jó szívvel ajánlja minden vállalkozó szellemű fiatalnak a felderítőbúvár szakmát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!