Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlóaljtörzs felkészítést tartottak

Szöveg: Nagy Levente István őrnagy | Fotó: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy és a szerző |  2022. február 23. 18:47

Egyhetes, elméleti és gyakorlati foglalkozásokat magába foglaló törzsfelkészítést szervezett és vezetett le február közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóaljának törzse Szentendrén.

20220221-zaszloaljtorzs-felkeszites (1)

A törzsfelkészítés célja a 62. Lövészzászlóalj alaprendeltetésből fakadó feladatok és az idén ősszel immár menetrendszerűnek tekinthető NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units – a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere) sikeres teljesítéséhez szükséges alapok elmélyítése volt. Mindezek mellett a foglalkozások felépítése hozzájárult a zászlóalj törzsének egységbe kovácsolásához, amely alapfeltétele a zászlóalj és a parancsnok közötti munka hatékony támogatásának.

20220221-zaszloaljtorzs-felkeszites (2)

A törzsfelkészítés során feldolgozták az úgynevezett katonai döntéshozatali folyamatot (Military Decision Making Process - MDMP), amelynek megértését és elsajátítását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója által, egy külön erre az alkalomra fejlesztett wargame segítette. Ezt követően az NKE oktatóinak biztonságpolitikai kérdésekről, hibrid hadviselésről, illetve hadikultúrákról szóló előadásai jelentősen hozzájárultak a résztvevők látókörének szélesítéséhez és szakmai felkészültségének növeléséhez.

20220221-zaszloaljtorzs-felkeszites (3)

A műveleteket alapvetően befolyásolja az a tér, ahol azokat végrehajtják. Így a katonai döntéshozatal elengedhetetlen feltétele a terep hatásának és az általa nyújtott lehetőségeknek a megértése. Ezt a folyamatot egy fiktív harcászati helyzet feldolgozása során előbb tanteremben, a rendelkezésre álló segédanyagok, azaz térkép és légifelvétel, felhasználásával, csoportmunkában elemezték a törzs tagjai. Ezt követően már a szabadban, jó rálátást biztosító pontokról vetették össze elemzésük eredményét a valós tereppel.

Az elméleti foglalkozások mellett a testi képességek fejlesztésére is lehetőség adódott a reggelek során. A katonai hivatáshoz elengedhetetlen állóképesség fejlesztése mellett a közösen végzett fizikai aktivitás hozzájárult a csapatépítő tréning során fejlesztett csapatszellem növeléséhez.

20220221-zaszloaljtorzs-felkeszites (4)