Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. február 23. 19:14

Többnapos látogatásra Magyarországra érkezett Roger L. Cloutier altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) parancsnoka. A magas rangú vendég udvariassági látogatást tett a Magyar Honvédség parancsnokánál Budapesten, valamint ellátogatott Székesfehérvárra ahol találkozott a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN), illetve a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ-MNDC) vezetőivel, továbbá csapatlátogatáson vett részt az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, Tatán.

LALA9753

Cloutier altábornagyot a hivatalos program első napján, február 21-én dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka fogadta hivatalában. A LANDCOM parancsnokát Németh Zoltán dandártábornok kísérte el, aki 2021. szeptember közepétől Izmirben látja el a NATO Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnök műveleti helyettesi feladatait. Az udvariassági látogatás alkalmával a Magyar Honvédség parancsnoka kifejtette: Európa békéje és biztonsága érdekében Magyarország elkötelezett a NATO és Oroszország közötti párbeszédben, valamint kiemelte a katonadiplomáciai csatornák használatának kritikus fontosságát a további feszültségek csökkentésében.

LALA9766

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy hangsúlyozta: hazánk NATO tagként elkötelezett a békés, tárgyaláson alapuló ukrán-orosz konfliktus rendezésében, hiszen Magyarország érdeke, hogy keleti határán béke legyen. Kifejtette, hogy Magyarország rendelkezik azokkal a katonai képességekkel, amelyek az ország megvédéséhez szükségesek. A Magyar Honvédség képességeinek magas szinten tartása, valamint a feladatok összehangolása érdekében továbbra is rendszeres közös kiképzéseket tart két vagy többoldalú együttműködések keretében.

LALA9773

A megbeszélés zárásaként a Magyar Honvédség parancsnoka és a LANDCOM parancsnoka megegyezett abban, hogy a jövőben is folytatják a tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok továbbfejlesztését.

A NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság delegációjának magyarországi látogatása a Székesfehérváron települő NATO és nemzetközi katonai szervezetek, valamint a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár meglátogatásával folytatódott.

Kapcsolódó cikkek