Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székesfehérváron járt a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Papp Mirtill Fatime százados |  2022. február 23. 13:12

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságra (Headquarters Multinational Divison -Centre, HQ MND-C) látogatott Roger L. Cloutier altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (Allied Land Command) parancsnoka február 22-én, kedden.

2022_02_22_LANDCOM (2)

Az Izmirben települő szárazföldi parancsnokság parancsnoka a régió országaiban tett körútja során érintette Magyarországot, ahol - többek között - a Székesfehérváron települő NATO és nemzetközi katonai szervezetek parancsnokaival is találkozott és egyeztetett. A delegáció tagja volt Németh Zoltán dandártábornok, a szárazföldi parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese is, aki feladatkörét 2021 szeptemberétől látja el a törökországi Izmirben.

A találkozón Denis Tretinjak vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka és Topor István ezredes, a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnoka a szervezetek feladatairól és képességeiről tájékoztatta Cloutier altábornagyot. A megbeszélés során Tretinjak vezérőrnagy ismertette - egyebek mellett - az HQ MND-C eddigi eredményeit és jövőbeli feladatait, melyek meghatározóak a 2018-ban kezdeményezett, 2020-ban alapított és a heteken belül tervezett aktiválással a NATO Haderőstruktúra részévé váló hadosztály-parancsnokság számára a műveleti készenlét elérése és a szövetségen belüli és régiós együttműködés szempontjából.

2022_02_22_LANDCOM (16)

Topor ezredes tájékoztatójában elhangzott: az NFIU a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) alárendeltségébe tartozó, Nemzetközi Katonai Parancsnokságként működik. A magyar NFIU elsődleges műveleti feladata a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Műveleti Erő (VJTF) és más magas készenlétű NATO erők (Follow on Force – FoF) fogadásának, állomásoztatásának és továbbmozgatásának (Reception Staging and Onward Movement - RSOM) elősegítése, valamint a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezési feladatok támogatása. Az NFIU mindezek mellett békeidőben szerepet játszik a NATO-erők Magyarországra tervezett azon gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában, melyek jellegükben és volumenükben kapcsolhatók az NFIU feladatrendszeréhez.

A delegáció kijelölt állandó kísérője a magyarországi látogatáson Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka volt.

Kapcsolódó cikkek