Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doni túra a sivatagban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: NATO Mission Iraq |  2022. február 23. 11:19

Egy magyar és egy német tiszt teljesítette a 150 kilométeres menettávot Bagdadban a XXII. Doni Hősök Emléktúra résztvevőjeként. A rendezvénysorozat huszonkét éves fennállása során először fordult elő, hogy Európán kívül, ráadásul műveleti területen teljesítették katonák a Doni Hősök Emléktúrát.

d1

Kiss Balázs százados, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj Kiképző Századának parancsnoka csaknem egy évtizede rendszeres résztvevője az emléktúrának, gyalogolt egyszerű megemlékezőként, de volt már szakaszparancsnok és századparancsnok is a korábbi években a rendezvény Vas, Heves és Hajdú-Bihar megyei helyszínein. Tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt idén a szervezők biztosították az egyéni és a kiscsoportos részvételt is, a jelenleg Bagdadban külszolgálaton lévő Kiss Balázs százados és a NATO Mission Iraq kötelékében vele szolgáló Marco Jänsch alezredes, a Bundeswehr Gyorsreagálású Erők Hadosztály (Division Schnelle Kräfte) hivatásos főtisztje is nekivágott az idei doni túrának.

A „Babylon menetszakasz” két katonája a szolgálataik közti pihenőidőkben összesen tizenöt nap alatt több mint 150 kilométert tettek meg a bagdadi UNION III Előretolt Műveleti Bázis területén. A szokatlanul hideg és csapadékos iraki télben a leghidegebb és legmelegebb menetnap közt 25 celsius fok különbség is volt, a száraz idő mellett előfordult, hogy esőben meneteltek, egy alkalommal pedig homokvihar miatt kellett megszakítaniuk a menetnapot.

d3

Tar Attila, Magyarország iraki nagykövete, és Enyedi Tibor alezredes, a Magyar Honvédség bagdadi rangidős nemzeti képviselője ünnepélyes keretek között adta át az emléktúra végrehajtását igazoló oklevelet a két katonának február 22-én, a bagdadi magyar nagykövetségen. Az ünnepségen a résztvevők gyertyát gyújtottak az elesett katonák emlékére, közösen megtekintettek egy emlékvideót a doni hősökről, és Lengyel Ervin pápai káplán, a bagdadi apostoli nunciatúra titkára mondott imát a második világháborúban elesett katonahősökért és civil áldozatokért.

Kiss Balázs százados elmondta: 2021-ben a koronavírus járványhelyzet miatt el kellett halasztaniuk a Dél-Alföld első doni emléktúráját, amely Bácsalmás és Szeged között lett kijelölve. Kifejezte abbéli reményét, hogy 2023 januárjában megvalósulhat az a túra is, ahová a német bajtársát is szeretettel várja.