Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zátonyra futott csúcstechnológia

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 9. 12:20

Az Egyesült Államok haditengerészetének (US Navy) egyik Ticonderoga-osztályú irányított rakétás cirkálója zátonyra futott a Csendes-óceánon Honolulu közelében.

A 9600 tonna vízkiszorítású, AEGIS-rendszerrel felszerelt, nagy harcértékű hadihajó esetleges sérüléseiről eddig nem érkezett jelentés. Mivel a cirkáló önerejéből képtelen volt lejutni a zátonyról, ezért megpróbálták levontatni, azonban ez sem járt sikerrel.

Többféle módszerrel lehetséges a hadihajót kiszabadítani szorult helyzetéből, azonban a flotta szakembereinek rendkívül körültekintően kell eljárniuk, hogy véletlenül se sérüljön meg a méregdrága cirkáló. Jelenleg a levontatási akció kudarca után inkább a cirkáló tömegének a csökkentésével próbálkoznak, így leeresztik az üzemanyag és víz tartályokat.

Az 1994-ben szolgálatba állított, 173 méter hosszú, 9600 tonna vízkiszorítású Port Royal (CG 73) nevű egység fegyverzetét különféle rakéták, torpedók és gépágyúk alkotják, fedélzetén két Sikorsky SH-60 Seahawk helikopter is szolgál.