Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös orosz-fehérorosz légvédelem?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 9. 12:25

A két ex-szovjet tagállam megállapodott egy közös rendszer kialakításáról, melynek keretein belül közösen látnák el Fehéroroszország, valamint Oroszország nyugati határának védelmét.

Katonai értelemben ez a lépés akár az egykori Szovjetunió feltámasztásaként is értelmezhető, legalábbis egyes nyugati szakértők szerint.

Az oroszoknak számos előnye származik ebből a megállapodásból, hiszen ezáltal erősebben és hatékonyabban láthatja el védelmi feladatait. Oroszország ugyanis sokszor emlegeti egy esetleges nyugati támadás lehetőségét, az érintett NATO országok azonban értetlenül állnak az oroszok “látomása" előtt.

A mostani megállapodásra éveket kellett várniuk a feleknek, hiszen elvárásaik sok esetben nem feleltek egymásnak.

Fehéroroszországban a mai napig a Szovjetunió korabeli hivatalnokok töltik be a főbb pozíciókat, továbbá számos légvédelmi iskola és felszerelés is abból az időszakból származik. 3 évvel ezelőtt Fehéroroszország 24 darab orosz S-300 rakétarendszert kapott Oroszországtól, ami nagy hasonlóságot mutat az amerikai Patriot rendszerekkel.

Az 1.8 tonnás, 200 kilométeres hatósugarú S-300 rakéták valószínűleg a közösen ellátott légvédelmi feladatokban is kulcsfontosságú szerepet kapnak majd.