Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szegénységben élve

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. február 9. 14:03

Az elmúlt időszakban sok olyan családdal találkoztunk a tartományban, akiknek nem volt ennivalójuk, sőt a tél folyamán is azt a ruhát hordták, amit nyáron. Akármerre jár az MH PRT állománya Afganisztánban, hatalmas szegénységgel találkozik.

A héten két települést látogattunk meg, az első Tala Wa Barfak járásban Tala nevű faluja volt. Szegény családoknak vittünk ruhaneműket, takarókat, törölközőket, valamint gyermekjátékokat. Meglátogattuk a talai klinikát, valamint a helyi börtönt is, ahol takarókat és törölközőket adtunk át az intézmény vezetőinek. Azt, hogy kik a legjobban rászorultak a helyi rendőrfőnök írta össze.

A másik helyszín Banu járás Banu települése, ahol 200 családnak sikerült könnyíteni egy kicsit az életén azzal, hogy ruhaneműt, plédeket és a gyermekeknek játékokat vittünk. A ruhák között női, férfi és gyermekruházat is volt, így elmondható hogy teljes családoknak tudtunk téli ruházatot adni.

A szervezésben nagy szerepe volt a helyi kormányzónak, aki előre összeírta a rászoruló családok listáját és biztosította a helyszínt a csomagok kiosztására. A segítségért – amit a rendőrség és a börtön alkalmazottaitól kaptunk – téli ruházatot, ingeket, zoknikat és takarókat kaptak tőlünk.

A délután folyamán Lyan településre mentünk mely Banutól 3-4 kilométerre van. A helyszínen a USAID, az Afgán Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője, valamint az MH PRT CIMIC szakembere által egy közös projekt lehetőségeit vizsgálták meg. Ha a beruházás megvalósul, akkor egy vízi erőmű épülne mely a település részére elektromos áramot termelne.

Fotókat készítette: Stanislav Sikel főhadnagy

1595883913