Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezet a főút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 9. 14:37

A hatodik héten, azaz február 2-a és 8-a között tizenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül négy esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 52 bejelentést kaptak.

Február 3-án Százhalombattára hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel a 6-os számú főút 25-ös kilométerszelvényében, közvetlenül az út mellett karbantartási munkálatok közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A kiérkező tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapították, hogy egy darab, orosz gyártmányú kézi páncélelhárító eszköz került elő, amely azonban nem tartalmazott robbanófejet. A veszélytelen „vasdarabot" a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Február 4-én a fővárosban, a Margit híd budai hídfőjénél akadt dolguk a tűzszerészeknek. A budai fő-gyűjtőcsatorna építése közben ugyanis ismét előkerült egy világháborús szerkezet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – a 149 milliméteres, magyar gyártmányú repeszromboló gránátot a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Február 6-án Balatonfőkajárról kaptak telefonhívást a tűzszerészek. A Csajági utcában, egy üresen álló építési telken ugyanis egy 88 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.