Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zátonyra futott egy brit atomtengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 26. 18:53

A Brit Királyi Haditengerészet legújabb atommeghajtású tengeralattjárója, a HMS Astute nem kis riadalmat okozott a fedélzetén tartózkodó tengerészeknek és a felsővezetésnek, amikor zátonyra futott Skócia partjainál. A HMS Astute egy éjszakai őrjáratra indult, amikor Skye szigeténél megfeneklett.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az egység fedélzetén nem történt nukleáris baleset, de a hajótest sérüléseit pontosabban csak hazatérvén, a nyugat-skóciai Faslane bázison tudják majd megállapítani. Az biztos, hogy személyi sérülés nem történt, és a hajótestbe sem tört be a víz.

Az incidens helyi idő szerint 08:19-kor történt. Szerencsére a meder arrafelé nem annyira sziklás, így a hajó az iszapon feneklett meg. A haditengerészetnél remélik, hogy a dagály segítségével 19:00 körül kiszabadul a hajó, így nem kell drasztikusabb segítséget igénybe venni.

Egy szemtanú, Ross McKerlich így nyilatkozott az esetről:
„Amikor reggel kinéztem a hálószobám ablakán, egy tengeralattjárót láttam körülbelül egy mérföldre a házunktól.

Felette egy helikopter lebegett, körülötte pedig két vontatóhajó manőverezett, kötelekkel próbálták megmozdítani a tengeralattjárót, mely kissé ferdén állt. Meglepett, hogy hogyan juthatott el addig, amikor remek navigációs bóják vannak. Olyan részen tartózkodott, ahová a saját yachtommal sem merészkednék."

„Az Astute a legnagyobb, legfejlettebb és legfélelmetesebb hajó, amit a Royal Navy valaha is üzemeltetett." – áll a fegyvernem hivatalos oldalán. „A csökkentett észlelhetőséget, a világszínvonalú szonárrendszert, valamint a Spearfish torpedókat és a Tomahawk csapásmérő robotrepülőgépeket kombinálva páratlanul hatékony haditengerészeti eszköz jött létre. Az atommeghajtású egységet úgy tervezték, hogy megfeleljen egy sor kulcsfontosságú stratégiai és taktikai követelménynek, alkalmazható legyen hajók és más tengeralattjárók ellen, használható legyen felderítő és hírszerző bevetéseken, valamint támogathassa a szárazföldi erőket is."