Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavargások a guineai hadseregben

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 27. 8:31

Zavargás tört ki hétfőn a guineai hadseregben: a kormányfő menesztése miatt feldühödött katonák a levegőbe lövöldözve fejezték ki elégedetlenségüket az 1984-ben államcsínnyel hatalomra jutott Lansana Conte államfő, az ország diktátora politikájával, közölték a guineai főváros, Conakry helyőrsége közelében lakó szemtanúk.

Mamadou Sampil tábornok vezérkari főnököt gyakorlatilag laktanyafogságban tartják a katonák a conakryi Alfa Yaya táborban, közölték katonai források.

A katonák 1996 óta halmozódó zsoldhátralékuk kifizetését és a megállapított zsoldok tavaly beígért emelését követelik. A tavaly kinevezett és a múlt héten Lansana Conte államfő által menesztett kormányfő, Lansana Kouyate megígérte, hogy eleget tesz követeléseiknek.

A katonák attól tartanak, hogy Kouyate menesztése miatt elmarad zsoldköveteléseik teljesítése. A szakszervezetek is bírálták Kouyate menesztését. Az államfő 15 hónappal korábban a szakszervezetekkel kötött kompromisszum jegyében nevezte ki Kouyatét a miniszterelnöki posztra.