Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtámadták a kőolajvezetéket

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. május 27. 8:25

Hatással van az olajkitermelésre az a nigériai támadás, amit egy szeparatista szervezet követett el a Shell kőolajvezetéke ellen. A támadásban a fegyveres szervezet szerint a nigériai hadsereg 11 katonája meghalt, a hadsereg cáfolta, hogy embereket veszített volna.

Egy nigériai fegyveres csoport elismerte, hogy megtámadta a Holland Királyi Shell egyik helyi vezetékét hétfőn és megölt 11 katonát a legfőbb olajkitermelő helyen. Nigéria egyébként Afrika legnagyobb olaj-exportőre.

A régió egyik legnagyobb szeparatista szervezete, a Felszabadítási Mozgalom a Niger-deltáért (MEND) négy nappal azután követte el a támadást, hogy a nigériai hadsereg bejelentette, megakadályozott egy akciót egy másik Shell-állomás ellen a Niger-deltában.

A hadsereg megerősítette a hétfői támadás tényét, de azt tagadta, hogy embereket veszítette volna. A Shell annyit közölt, hogy a támadás hatással van az olajkitermelésre.

A MEND szerint egy őrhajó tüzet nyitott rájuk a szabotázsakció után, de ők megölték az összes részeg katonát, szám szerint 11-et, majd velük együtt elsüllyesztették a hajót.

A támadást abból az alkalomból hajtották végre, hogy Umaru Yar’Adua elnök épp egy éve lépett hivatalba.

A Holland Királyi Shell társaság még május 10-én tette közzé, hogy a nigériai lázadók miatt naponta 30 ezer hordó nyersolajat veszít.

Nigeria a világ nyolcadik legnagyobb olaj-exportőre. Az elmúlt két évben negyedével esett vissza az olajkitermelés az afrikai országban a zavargások miatt, és ez is hozzájárult a kőolajárak rekordmagasságokba való szökkenéséhez.