Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a karámban és a lomok között

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 26. 13:35

A huszonegyedik héten, azaz május 19-e és 25-e között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek idén eddig összesen 987 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Május 19-én, a Fejér megyei Sárosdról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Béke utcában, egy közterületen lévő lámpaoszlop tövében robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – F1-es kézigránátként azonosította a szerkezetet, azt azonban nem sikerült megállapítaniuk, hogy miként került oda. A veszélyes gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Május 20-án a Komárom-Esztergom megyei Mocsa-Tömörpusztáról értesítették a rendőrök a honvédség tűzszerészeit. Az egyik tanya mellett ugyanis, földmunkálatok során világháborús robbanószerkezetet fordított ki a földből az egyik munkagép. Lakatos Sándor törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy a földből egy darab, 88 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő, amelyet a közelben megsemmisített.

Május 21-én a Fejér megyei Pákozdra siettek a tűzszerészek. A Jumpi Tanyáról érkezett bejelentés szerint ugyanis az egyik állatkarámban kézigránátot találtak. Kiss Henrik törzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen egy F1-es típusú kézigránátra bukkant, melyet a közelben kijelölt biztonságos robbantóhelyen megsemmisített. Azt sajnos egyelőre nem lehet tudni, hogy a gránát miként került az állatok közé.

Ugyancsak május 21-én a Pest megyei Maglódra is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. A Határ út és Attila út kereszteződésében ugyanis – földmunka során – világháborús robbanószerkezetekre bukkantak. Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsnok, a terület átvizsgálása után egy darab 82 milliméteres aknagránátot és öt darab 7,92 milliméteres gyalogsági lőszert talált, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

1595876732

Május 22-én Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az egyik helyi üzem telephelyének bővítése közben ugyanis világháborús robbanószerkezetek kerületek elő a földből. A helyszínre érkező járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – összesen 23 darab 45 milliméteres repesz lőszert talált, amelyeket a közelben megsemmisített.

Ugyancsak május 22-én a Fejér megyei Zámoly külterületén, egy szántóföldön kerültek elő világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek. A helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – összesem 30 darab, különféle űrméretű aknagránátot talált, amelyeket a helyszínen megsemmisített.

Május 23-án a főváros XII. kerületébe riasztották a tűzszerészeket. Ugyanis a Hajnóczy utcában, lombtalanítás közben egy darab 75 milliméteres srapnel gránátot találtak. A lim-lomok között elbújt veszélyes szerkezetet Kiss Hemrik törzsőrmester a központi gyűjtőhelyre szállította.