Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zendülés tört ki Ecuadorban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 1. 9:23

Katonai zendülés tört ki csütörtökön Ecuadorban. A főváros, Quito repülőterét lezárták. A zendülők között a legújabb hírek szerint főként rendőrök vannak, de csatlakoztak hozzájuk katonák is, akik az egyes kedvezményeik megszüntetéséről elfogadott törvény visszavonását szeretnék kicsikarni.

A zendülők laktanyákat foglaltak el a fővárosban, valamint Guayaquilban és Cuencában. Quitóban kivonultak a fő repülőtér le- és felszálló pályájára, és megakadályozzák a gépek érkezését és indulását. A város utcáin autógumikat égetnek a zendülés jeleként.

Rafael Correa elnök kiment az egyik fővárosi ezred laktanyájába, és éles vitába keveredve a zendülőkkel kijelentette, hogy „a kormány nem hátrál meg, és azt fogja tenni, amit tennie kell". „Egyetlen korábbi kormány sem adott annyit a rendőrségnek, mint ez" – mondta a baloldali politikus, de lehurrogták. Tárgyalni akart a zendülőkkel a rendőrség főparancsnoka is, de a kísérlete meghiúsult, mert könnygázgránátot hajítottak felé.

A katonaság főparancsnoka eközben kijelentette, hogy a hadsereg hű marad az elnökhöz. Ricardo Patino külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy nem felkelésről van szó, csak tiltakozásról, de az elfogadhatatlan és tűrhetetlen ebben a formában. Az egyenruhások egyes jutalmak megvonásának, és a kötelező előléptetések között eltelő időszak meghosszabbításának eltörlését akarják. A törvényt a parlament már elfogadta, de még nem hirdették ki.

Egy miniszter szerint Correa a parlament feloszlatását és a választások kiírását latolgatja, mert saját pártjának képviselői is ellene fordultak, amikor megszorító programokat terjesztett elő. Ez a lépés lehetővé tenné számára, hogy az új parlament megalakulásáig rendeletekkel kormányozzon.