Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zöld barettel váltak az alakulat teljes jogú tagjaivá

Szöveg: Kép és szöveg: Szabó Béla |  2009. július 21. 9:52

A napokban fejezték be a szolnoki alakulathoz újonnan érkezett szerződéses katonák szakalapozó kiképzését, majd az „újoncok” zászlóalj sorakozón vehették át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet, és felvehették a zöld barettet; ezzel a zászlóalj teljes jogú tagjaivá váltak.

Noha július dereka csaknem minden alakulatnál a szabadságolások ideje, ezzel együtt az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj most sem szűkölködik feladatokban.

A „könnyű vegyesnél" régi szokás, hogy a más alakulatoktól, vagy az alapkiképzésről érkezett katonák egy többhetes kiképzés során sajátítják el szakbeosztásuk ismereteit, ismerkednek meg az alakulat sajátosságaival, s cseppet sem „könnyed" követelményrendszerével. A hagyományos Bocskai sapkát csak az cserélheti a zöld barettre, aki minden területen megfelelt az elvárásoknak.

A zászlóalj követelményrendszerére, az ott uralkodó légkörre jellemző, hogy havi rendszerességgel az alakulat összes katonája – élükön a zászlóalj parancsnokával – végrehajt egy tizenöt kilométeres menetet, illetve egy öt kilométeres futást.
Az újonnan érkezettek felkészítésével egy időben a „régiek" egy része soros ejtőernyős ugrásait hajtotta végre, illetve szabadeső- és légcellás alapképzésen vett részt.