Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi Média Digitális Könyvtár – a magyar média és könyvkiadás új fóruma

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 26. 8:15

A napokban indul útjára a Zrínyi Média Digitális Könyvtára. Gubcsi Lajos ügyvezetőt kértük rövid tájékoztatásra.

1595913391
A Zrínyi Kiadó hajdan híres könyvalkotó műhely volt. Később érthetetlen okok miatt elsorvasztották, sőt: teljesen megszüntették az önálló kiadásunkat, brutális haszonnal másnak „passzolták át" az egész kiadói tevékenységet.

Ez megengedhetetlen, meg is szüntettük. Álmom az, hogy a Zrínyi Kiadó egykori könyveit egyszer majd digitalizáljuk, s megalkotjuk mindenki számára elérhető módon a múltat. Legalább a könyv világában. Erőnk most még nem tart itt, de eljutunk ide, egészen biztosan.

Mától azonban minden új könyvünket, folyóiratunkat, a Magyar Honvédot felteszünk az új, most megnyitandó Zrínyi Média Digitális Könyvtárba. Az internet ilyen szempontból a világ legdemokratikusabb intézménye. Mindenki hozzá juthat könyveinkhez, nincs szegény és gazdag, pesti és izsáki. Hamarosan nagyobb erővel is a világ tudtára hozzuk, hogy ha a nemzetvédelem szellemi kincsére, múltunk felidézésének nagyszerű írásos teljesítményeire kíváncsi – higgyék el, egyre többen lesznek ilyenek egy megújult szellemű és erkölcsű Magyarországon! –, akkor Zrínyi Digitális Könyvtár! De addig még nagyon sokat kell dolgoznunk.

Büszkén mondom, hogy a legelső könyvünk egyben csodaszép kuriózum is. Maga a könyv – „1000-1100 years ago…" címmel – február elsején jelenik meg nyomtatva, de e beszélgetéssel párhuzamosan kollegáim, Zsalakó István és Nagy Csaba főszerkesztők, Isaszegi János és Gáspár Kata könyvszerkesztőségi szakemberek, éppen ezekben a pillanatokban teszik fel internetre a honvedelem.hu oldalain.

Internetes címét máris világra hozom: http://ekonyvtar.zrinyimedia.hu – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Gubcsi Lajos.

 
1595913391
 
1595913392