Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyis tüzérhallgatók Várpalotán

Szöveg: Dr. Szabó Tibor alezredes |  2010. június 2. 6:07

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Műveleti Támogató Tanszékének III. és IV. éves tüzér hallgatói a követelményeknek és a tantervnek megfelelően kéthetes tábori kihelyezésen és éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlaton vettek részt a Bakony Harckiképző Központ Várpalotai Gyakorló- és Lőterén.

A kihelyezés parancsnoka dr. Szabó Tibor alezredes, a Műveleti Támogató Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens volt. A ZMNE tüzéreivel együtt gyakoroltak a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (KPTSZI) tiszthelyettes hallgatói is. A KPTSZI hallgatóinak tevékenységét Szabó Ferenc százados irányította. A gyakorlatot az MH 25. Klapka György Lövészdandár Harci Támogató Zászlóalj állománya, Kása István őrnagy, mb. zászlóaljparancsnok vezetésével szolgálta ki. A gyakorlat lőtéri támogatását és logisztikai kiszolgálását az MH Bakony Harckiképző Központ kijelölt állománya hajtotta végre.

Az első héten – szélsőséges időjárási viszonyok között – a III. és IV. éves hallgatói állomány 152 mm-es D–20-as típusjelű ágyútarackkal megosztott irányzású és vizsga tűzfeladatokat hajtottak végre. A III. éves állomány hallgatói ezen kívül harcszolgálat foglalkozás keretében lövegkezelői, lövegparancsnoki és tűzszakasz-parancsnoki beosztásban tevékenykedtek, technikai ismeretek keretében a bemérő gépkocsi üzemeltetését gyakorolták. Az első hét keretében a hallgatói állomány 64 egyéni tűzfeladatot hajtott végre.

1595902812
 

Május 25-én került sor az immár hagyományos nyílt nap megrendezésére, melyen az érdeklődők közelről tekinthettek bele a tüzérek munkájába. Ezen a napon az állomány közvetlen irányzású tűzfeladatokat hajtott végre D–20-as ágyútarackokkal, 82 mm-es aknavetővel, illetve Fagot és Konkursz IPTR-rel. A ZMNE meghívott oktatóit, a meghívott vendégeket, a KLHTK II. éves leendő tüzér hallgatóit és a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület (GÁTBE) tagjait dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a KLHTK dékánja köszöntötte. Ezt követően dr. Szabó Tibor alezredes ismertette az állomány által az elmúlt héten végrehajtott feladatokat. Régi tüzér hagyomány, hogy az első lövést a tüzér fegyvernem kiemelkedő személyiségei adják le, ennek megfelelően az elsütő zsinórt dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán és Török Miklós nyá. vezérőrnagy, a HM volt tüzérfőnöke rántották meg. A nyílt nap zárásaként a résztvevők koszorút helyeztek el a csörlőházi lőtéren, az. aknavető robbanás áldozatainak emlékművénél. A közvetlen irányzású lövészeten a hallgatók 79 tűzfeladatot hajtottak végre.

Május 26–27-én a gyakorlaton részt vevő állomány részére kétnapos éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot vezettek le. A IV. éves állomány ütegparancsnoki, ütegparancsnok helyettesi, tűzszakasz-parancsnoki és század tűztámogató és megfigyelő csoport parancsnoki beosztásokban tevékenykedtek. A III. éves hallgatók lövegkezelői, lövegparancsnoki, kidolgozói és tűztámogató helyettes beosztásokban tevékenykedtek. Az éleslövészet folyamán a III. éves hallgatók MI–8 helikopter fedélzetéről felderítési és tűzmegfigyelési feladatokat is gyakoroltak.

Összességében elmondható, hogy egy rendkívül eredményes gyakorlatot teljesített a tanszék oktatói és hallgatói állománya. Az előírt követelmények teljesítésével a III. és a IV. éves tüzérhallgatók, illetve a KPTSZI hallgatói számot adtak eddig megszerzett ismereteikről, tudásuk kellő alapot jelent a következő tanévre, illetve a leendő beosztásuk ellátásához.