Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. december

2021. december 11. 15:12

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Élmény és fegyelem

Az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központja 2019 óta minden évben megrendezi az Ezüst Lándzsa elnevezésű foglalkozássorozatot; a felkészítésen ezúttal azok az altisztjelöltek vettek részt, akik idén augusztusban vonultak be a honvédséghez.


FÓKUSZBAN

A szégyen napja

Az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottájának Pearl Harbor-i támaszpontja ellen intézett japán akció zseniálisan kivitelezett, de csak részben eredményes csapás volt. A támadók harcképtelenné tettek vagy elpusztítottak nyolc csatahajót és számos kisebb úszóegységet, ugyanakkor a fő célpontnak tekintett repülőgép-hordozók nem tartózkodtak a kikötőben. Az amerikaiak így is megalázó vereségként élték meg 1941. december 7-ét, melyet Franklin D. Roosevelt elnök a szégyen napjának nevezett.

Napfelkelte

A Pearl Harbor elleni támadás csak a nyitányát jelentette annak a hadjáratnak, melynek eredményeként a japánok – kis túlzással – szinte akadály nélkül foglalták el a csendes-óceáni térség nagy részét. Egészen 1942. június 7-ig, a Midway-szigeteknél vívott csata végéig legyőzhetetlennek tűnt a felkelő nap országának hadereje – köztük a haditengerészet és a légierő repülőszázadai. De mi lehetett a titka a távoli, nem sokra tartott szigetország hajózóinak?

Mítoszrombolók

A második világháború keleti hadszínterén 1941 végén, 1942 elején lejátszódott eseménysor fordulópontot jelentett a Harmadik Birodalom rövid történetében: a Moszkvát védő Vörös Hadsereg meghátrálásra kényszerítette a német csapatokat, lerombolva ezzel a náci haderő legyőzhetetlenségének mítoszát, amit Hitler katonái már soha többé nem tudtak helyreállítani.

Gigászok csatája

A második világháború egyik legnagyobb, kombinált légi és szárazföldi hadműveletét kezdték meg 1941 nyarán a németek, amikor a Molotov–Ribbentrop paktumot látványosan felrúgva megtámadták a Szovjetuniót. A harcoló felek korábban már kipróbált haditechnikai eszközöket vethettek be egymás ellen az összecsapás első szakaszában.

Mennyiség és minőség

Talán még a szárazföldön tapasztaltnál is nagyobb volt a különbség a német és a szovjet fél között a légierők képességei, illetve az alkalmazott haditechnikai eszközök minősége tekintetében. Ebből is következett, hogy a Luftwaffe szinte minden ellenállást kíméletlenül letört a Barbarossa-hadművelet korai szakaszában.

Még ma is gördül

Az oroszok kiváló kardot alkottak, de úgy csapkodnak vele, mint egy bunkóval – jegyezte meg 1942-ben a német Erich von Manstein vezértábornagy a T–34-es közepes harckocsiról. Mondatát ugyan áthatja a náci felsőbbrendűségbe vetett hitből eredő gőg, a megállapítás alapvetően mégis igaz, hiszen a tagadhatatlan kiképzésbeli hiányosságok, illetve a parancsnokok felkészületlensége miatt a páncélost korántsem használták olyan hatékonyan a szovjetek, mint ahogy azt a lehetőségek egyébként engedték volna.


HÁTORSZÁG

Ingatlanspecialisták

A HM EI Zrt. Ingatlan-üzemeltetési Igazgatósága a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vagyonkezelésébe tartozó objektumok, létesítmények teljes körű üzemeltetési, karbantartási, illetve hibaelhárítási feladatait látja el. Mindemellett beruházói, fejlesztési és energetikai szolgáltatásokat nyújtanak, s ugyancsak ők biztosítják a különböző katonai rendezvények, hazai és nemzetközi gyakorlatok elhelyezési feltételeit.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. október 25. és november 19. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt aduk továbbá arról, hogy az MH Anyagellátó Raktárbázisnál szolgáló Kerekes Judit zászlós az elmúlt közel két évben kétszáz polipfigurát horgolt és ajándékozott a Honvédkórház Koraszülött Intenzív Centrumában ápolt csecsemők számára.