Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. március

2021. március 12. 12:11

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Kényszerből előny

Rendkívüli évet tudhat maga mögött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, hiszen a koronavírus-járvány a legtöbb tervüket felülírta. Ugyanakkor új utakat keresve igyekeztek előnyt kovácsolni a helyzetből, melyhez alkalmazkodva az intézmény minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett az online megjelenésre.

FÓKUSZBAN

Égi legendák

Az amerikai testvérpár, Wilbur és Orville Wright 1903-as, első – alig néhány másodperces – repülését követően mindössze másfél évtizeddel már olyan merev szárnyú légi járművek épültek, melyeket utas- és teherszállításra egyaránt alkalmazhattak. Ebből a fejlődésből természetesen a világ hadseregei is profitáltak.

Repülő igáslovak

A hidegháború időszaka a katonai repülés szempontjából, így a szállítógépek vonatkozásában is igazi aranykornak számított. Sosem látott típusválaszték jellemezte ezeket az évtizedeket, s a két nagyhatalom mellett többek között a brit és a francia repülőgépipar is számos remek gyártmánnyal jelent meg ezen a piacon.

Homályos jövő

Napjainkra vitathatatlanul a katonai logisztikai lánc alapvető elemeivé váltak a modern szállító repülőgépek, legyen szó hadszíntéren belüli vagy akár kontinenseken átívelő feladatokról. A kategória típusainak fejlesztését illetően viszont mintha némi megtorpanás lenne tapasztalható az utóbbi időben.

Hosszú szolgálat

Közel öt évtizeden át volt a magyar haderő alapvető szállítórepülőgép-típusa a 2020 júniusában elbúcsúztatott An–26-os. A hajózók visszaemlékezései szerint az „Ordító egér” rövid hatótávolságát megbízhatóságával ellensúlyozta.

Váltósúlyban

Sokáig kérdéses volt, hogy egy dél-amerikai gyártó a saját fejlesztésű, teljesen új típusával be tud-e törni a katonai szállító repülőgépek piacán a „nagyok” közé? Ma már tudjuk a választ: igen. Olyannyira, hogy a tervek szerint 2023-tól már magyar felségjelzésű példány is repülni fog a brazil Embraer cég KC–390-eséből, kiegészítve a csapatszállítási feladatokra vásárolt Airbus A319-esek képességeit. Ennek köszönhetően légierőnk ismét rendelkezik majd rámpás teherszállító géppel.

Nehézfiúk

Az elmúlt bő egy évtized során immár több mint 30 ezer repült órát teljesített a Pápán települt Nehéz Légiszállító Ezred három, magyar felségjelű C–17 Globemaster III típusú gépe. Az elismerésre méltó teljesítmény fényében tekintettük át az alakulat eddigi eredményeit, a koronavírus-járvány okán megszaporodott teendőiket, illetve a jövő terveit a szervezet amerikai parancsnokával, James S. Sparrow ezredessel.

Tüzérből pilóta

Bár édesapja révén kötődött a repüléshez, Hernádi Máté hadnagy tüzértisztként képzelte el katonai pályafutását. Az egyetem utolsó évében mégis jelentkezett pilótaképzésre, s jelenleg egy C–17 Globemaster III szállító repülőgép másodpilótájaként szolgál a Pápán települt Nehéz Légiszállító Ezred kötelékében.

HÁTORSZÁG

Kitartásból jeles

Leel-Őssy István főhadnagy, feketeöves, 2 danos judomester ígéretesnek indult sportpályafutását egy baleset törte derékba: a magyar válogatott keret edzésén olyan súlyosan megsérült, hogy versenyzőként többé nem léphetett tatamira. Azóta „önmaga ellen küzd”: jelenleg az ország legkitartóbb maratonfutói és triatlonistái közt jegyzik a nevét. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium testnevelést, katonai közelharcot, geopolitikai földrajzot és katonai alapismereteket oktató tisztje az elmúlt harminc évben futva, úszva és kerékpározva teljesített kilométerei alapján akár kétszer is megkerülhette volna a Földet.

Közérdekű

Hírt adunk arról, hogy az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál szolgáló Dobi János Mátyás tartalékos főtörzsőrmester első helyezést ért el a mélyrézfúvós fesztivál szólistáknak kiírt nemzetközi megmérettetésén, tenorharsona kategóriában. Hasábjainkon közöljük továbbá a 2021. január 25. és február 19. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit.

×