Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2021. október

2021. október 18. 16:49

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről

SEREGSZEMLE

Tüzérségi áttörés

Az MH Központi Gyakorló- és Lőtéren rendezték meg a Breakthrough (Áttörés) 2021 elnevezésű gyakorlatot. A német tüzérekkel közös kiképzés során a Magyar Honvédség katonái a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett, hamarosan hazánkba érkező Panzerhaubitze (PzH) 2000 használatára is felkészültek.

Mindent bevetettek

A tüzérek Breakthrough 2021 elnevezésű erőpróbájával párhuzamosan és részben ahhoz kapcsolódva éleslövészettel egybekötött képességintegráló gyakorlat is zajlott Várpalota térségében.

Történelmet írtak

Új, hazai környezetben eddig ismeretlen fegyverek hangjától visszhangzott a táborfalvai lő- és gyakorlótér. Először próbálták ki ugyanis a HForce-rendszer 20 milliméter űrméretű M621-es gépágyúit az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Airbus H145M típusú forgószárnyasainak hajózói.

Füst a víz felett

A koronavírus-járvány miatti egyéves kihagyást követően idén ismét együtt gyakorlatoztak a szerb és a magyar hadihajósok. A közös, immár tizedik alkalommal megtartott kiképzés helyszíne ezúttal Szerbia, közelebbről a Titel városa melletti Tisza-szakasz volt.

 

FÓKUSZBAN

Időfutam

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag másfél évig takaréklángon működött a külföldi hadisírgondozó tevékenység. A pandémia szorításának enyhülésével aztán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei újult erővel kezdhették a munkát, hogy behozzák a kényszerszünet okozta lemaradást.

Menteni a menthetőt

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum keretén belül működik a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság Belföldi Hadisírgondozó Osztálya. A szervezet ugyanakkor korántsem csak a háborúkban elesettek végső nyughelyeinek gondozásával foglalkozik, feladatrendszerük jóval szerteágazóbb.

Adósságtörlesztés

A temetkezési törvény hősi temetőkre, hősi temetési helyekre vonatkozó kiegészítésével – melynek eredményeként a magyar katonasírok rendelkezési joga a honvédelmi miniszter hatáskörébe került – 2012-ben sikerült rendezni egy régóta fennálló adósságot. Ezzel párhuzamosan fogalmazódott meg az igény egy új központi magyar katonai temetési hely kialakítására. A választás az akkor már a honvédség kezelésében lévő Fiumei úti sírkert 52. parcellájára esett.

 

HÁTORSZÁG

A géppuska őse

A géppuska megalkotását az amerikai–brit Hiram Maxim nevével köti össze a történetírás, az eszköznek ugyanakkor akad magyar őse is. Kosztka Károly 1854-ben tökéletesítette találmányát, egy gyorstüzelő, hatcsövű fegyvert.

Egy kiállítás képei

A IV. Nagyatádi Honvédtalálkozó részeként nyílt meg a Somogy megyei város kulturális és sportközpontjában munkatársunk, Rácz Tünde 20 év – 20 villanás című fotókiállítása.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2021. augusztus 25. és szeptember 23. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt aduk továbbá arról, hogy az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya azon tűzszerészek emléke előtt tisztelgett, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.