Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. április

2022. április 13. 14:57

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Oldás és kötés

Háromhetes foglalkozás keretében sajátították el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái a munkabúvár feladatkörének ellátásához nélkülözhetetlen alapismereteket. Kiképzésüket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szakemberei irányították.

Menetpróba

Vezetési gyakorlaton vettek részt az MH 25. Klapka György Lövészdandár keleti országrészbe átcsoportosított katonái a Vay Ádám Kiképzőbázison. A Leopard 2A4 típusú harcjárművek kezelőszemélyzetei távol az otthonuktól, a megszokottól eltérő környezetben is bizonyították, hogy kitűnő gazdái a lánctalpasoknak.

Repül az idő

Mindenekelőtt a szoftveres fejlesztésnek, illetve az új fegyverzetnek köszönhetően még legalább tíz évnyi üzemidőt kapnak a magyar légierő Gripenjei. Erről is beszélt magazinunknak Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnemi szemlélője.

Amerikából jöttem…

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár a nemzetközi katonai oktatási és kiképzési program (International Military Education and Training – IMET) keretében működő továbbképzésre rendszeresen delegál fiatal lövésztiszteket. A tatai alakulatot irányító Lőrincz Gábor dandártábornok példamutató döntést hozott, amikor először jelölt női katonát – Pocseg Letícia hadnagyot – az amerikai hadsereg (US Army) alap lövésztiszti kurzusára (Infantry Basic Officer Leader Course – IBOLC).

 

FÓKUSZBAN

Kadétok között

Diákjaik számára az ország százöt középiskolája kínál lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által a 2017/18-as tanévben indított Honvéd Kadét Programra történő jelentkezésre. A hazafias és honvédelmi nevelést erősítő, tartalmában, tematikájában és nevében is megújult – korábban KatonaSuli néven ismert – képzés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a katonai pálya iránt.

Különleges státuszban

A Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium – az ország egyetlen fegyvertechnikai, civil oktatási intézményeként – két éve képzi a honvédelem ágazat keretében a fegyverműszerész-technikusokat, a fegyvergyártó szaktechnikusokat és a fegyveroptikai szaktechnikusokat. A középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, a diákok közismereti tantárgyként honvédelmi alapismereteket is tanulnak.

Fegyelem és elkötelezettség

A Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium három évfolyama folytat jelenleg kadétképzést: a tizenegyedikből egy fél, míg a kilencedikből és a tízedikből egy-egy teljes létszámú osztály részese a programnak. A diákok felkészítésében az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái is szerepet vállalnak.

 

HÁTORSZÁG

Veszélyes örökség

2020 őszén mindaddig példa nélküli tűzszerészeti mentesítés zajlott Csepelen, az egykori Weiss Manfréd Acél- és Fémművek területén. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei két hónapon át dolgoztak a helyszínen, melynek során több mint öt tonna lövedék-, illetve fegyvermaradvány került elő.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. február 21. és március 25. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Beszámolunk továbbá a víz világnapja alkalmából általános iskolások számára hirdetett rajzpályázatról, melynek megszervezésében a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred is közreműködött.