Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a magyar elnökségi év

Szöveg: MHP HSZ SZF | Fotó: Rácz Tünde, Révész Csaba |  2022. április 13. 14:00

Egy évvel ezelőtt, 2021. április 12-én, Stockholmban vette át Magyarország a 24 ország szárazföldi katonai együttműködését koordináló nemzetközi szakmai szervezet, a FINABEL elnökségi tisztségét Svédországtól. A magyar elnökségi év letelt, a tisztséget április 12-én, Budapesten adta át dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője lett partnerének, Didzis Nestro ezredesnek.

_C2A6842

Az elmúlt egy évben a szárazföldi szemlélő - Takács Attila vezérőrnagy 2021. április 12. és 2022. január 11. között, majd dr. Lippai Péter dandártábornok 2022. január 11. és április 12. között - látta el a FINABEL elnöki feladatait, és ezzel együtt a szárazföldi vezérkar-, és haderőnemi főnöki bizottság vezetését (COS – Chief of Staff Committee/Chairman). A szárazföldi szemlélőség haderőnemi irodavezetője, Kender Tamás ezredes a fő katonai szakértői testület vezetői tisztségét (PME – Principal Military Expert Committee/Chief), Molnár Mihály alezredes pedig az asszisztensi tisztséget (APME – Assistant Principal Military Experts) töltötte be.

A FINABEL szervezetének éves, összevont vezetői és katonai szakértői ülését Magyarországon tartották április 12-én, a Novotel Budapest City és Budapest Kongresszusi Központban. A nemzetközi járványügyi helyzet bizonytalansága és az orosz-ukrán háború miatt, a tagországok szárazföldi haderőit képviselő katonai vezetők és katonai szakértők interneten keresztül kapcsolódtak be a szakmai megbeszélésekbe és előadásokba, a konferencián kizárólag a FINABEL Brüsszelben működő állandó titkárságának képviselői, Lettország delegációja, a magyar elnökség képviselői, valamint a meghívott előadók vettek részt személyesen.

_C2A6899

A konferencia során szakmai előadásokon számolt be a magyar fél az eltelt egy év eredményeiről, kutatásairól, választott programjának megvalósulásáról. Az „Adopt to the Future” („Alkalmazkodj a jövőhöz”) elv alapján, a magyar program három fő pillérre épült: gyalogsági harcjárművek, szimuláció és kibervédelem. A gyalogsági harcjárművek fejlesztése kapcsán, a magyar fél felkérésére, a Rheinmetall Defence képviseletében, Nathan Poyner, a cég ügyvezető alelnöke tartott előadást a résztvevőknek.

Az előadások és megbeszélések egyik fő témája az orosz-ukrán háború volt, mely témának a feldolgozását a Királyi Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (EGMONT- Royal Institute for International Relations) két szakértője, prof. dr. Sven Biscop és dr. Joris Van Bladel segítették.

A szakmai konferencia zárásaként, Mario Blokken, a brüsszeli székhelyű FINABEL European Army Interoperability Centre állandó titkárságának igazgatója beszámolt a szervezet működéséről, eredményeiről, továbbá ismertette a vezetőség döntéseit, a 2022-2023 év terveit és feladatait.

RT1_6052

A nap záróeseménye az elnökség átadás-átvételi ünnepsége volt, melynek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum adott otthont. A rendezvény keretében, Lettország képviseletében, Didzis Nestro ezredes, a lett szárazföldi erők parancsnoka átvette a FINABEL zászlaját és az elnöki tisztséget.

Az ünnepségen éves munkája elismeréseként, a FINABEL szervezeténél gyakornokként dolgozó Milan Storms vehette át a „Trainee of the Year" díjat, melyet dr. Lippai Péter dandártábornok adott át az elismertnek.