Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. június

2022. június 10. 11:43

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Tűzvonalban

Három héten keresztül három ország területén gyakorlatoztak együtt amerikai, magyar, horvát, román, szlovák, osztrák, szlovén, cseh és lengyel különleges műveleti harccsoportok. A Black Swan 2022 erőpróbán a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) partnerországainak katonáit a Szolnokon működő nemzetközi, magyar vezetésű törzs irányította.

Váratlan gyakorlat

Újabb géptípus, méghozzá az Ohio Légi Nemzeti Gárda 121. Légi Utántöltő Ezredének alkalmazásában álló KC–135 Stratotanker földi kiszolgálásában szereztek értékes tapasztalatokat az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái.

 

FÓKUSZBAN

A bevehető erőd

A japánok 1942. február 15-én, Szingapúr elfoglalásával megalázó vereséget mértek a britekre. A császári erők keresztültörtek az áthatolhatatlannak tartott malájföldi dzsungelen, így a megerősített haditengerészeti támaszpontra onnan támadtak, ahonnan senki sem várta őket. A kapitulációt követően a brit, illetve a nemzetközösségi (többségükben ausztrál és indiai) katonákra évekig tartó szörnyűséges hadifogság várt, a japán csapatok pedig folytatták Délkelet-Ázsia meghódítását.

A bosszú lovasai

A japánok 1941. december 7-én komoly csapást mértek a Pearl Harbor-ban állomásozó amerikai Csendes-óceáni Flottára, ezzel párhuzamosan pedig megkezdték a szigetvilág, illetve Délkelet-Ázsia meghódítását, és viharos sebességgel foglaltak el hatalmas területeket. A sikert sikerre halmozó császári birodalom politikai és katonai vezetésének határtalan önbizalmát azonban 1942. április 18-án egy váratlan esemény alaposan kikezdte. Ezen a napon a távol-keleti szigetország több nagyvárosát a USS HORNET repülőgép-hordozóról felszállt amerikai bombázók támadták.

Vakrandi

A Pearl Harbor ellen intézett támadás után a japánok gyors tempóban terjesztették ki hatalmukat, s 1942 elején már a Csendes-óceán délnyugati részén található nagy jelentőségű szövetséges bázis, az új-britanniai Rabaul is a kezükre került. Következő lépésként innen kiindulva Új-Guineát, a Salamon-szigeteket, az Új-Hebridákat és Új-Kaledóniát vették célba, hogy e területek elfoglalásával elvágják az összeköttetést Ausztrália és az Egyesült Államok között. E hadművelet keretében, 1942. május 4–8-án került sor a korall-tengeri csatára, a történelem első olyan összecsapására, amit a szemben álló hadiflották úgy vívtak meg, hogy nem is látták egymást.

Hihetetlen győzelem

A Japán Császári Haditengerészet összevont flottáját irányító Jamamoto Iszoroku admirális egy döntő összecsapásban készült megtörni a legfőbb vetélytársnak tekintett amerikaiak ellenállását; a harc helyszínéül a Csendes-óceán közepén található parányi Midway-szigeteket szemelte ki.

Halálos fegyver

A huszadik század elején a hadiflották gerincét a csatahajók és a cirkálók alkották, ám a második világháború derekára egy új eszköz, a repülőgép-hordozó vált meghatározóvá, melynek kiemelkedő szerep jutott az európai hadszíntéren, döntő hatással azonban a Csendes-óceánon folytatott harcok menetére volt.

 

HÁTORSZÁG

Vonalvédelem

Az Attila-vonal kiépítésének története, illetve Budapest második világháborús ostroma minden bizonnyal ismerős a 20. századi magyar hadtörténelem iránt érdeklődők számára. Sokkal kevésbé köztudott ugyanakkor, hogy a főváros védelmére már 30 évvel korábban, az első világháború idején is történtek előkészületek.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. április 26. és május 20. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá arról, hogy négy aranyérmet nyert masters és szenior kategóriában az MH Béketámogató Kiképző Központnál szolgálatot teljesítő Kőváriné Ivánfi Brigitta törzsőrmester a romániai szkander Európa-bajnokságon.