Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. május

2022. május 11. 14:36

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

Közvetítő szerepben

Az orosz–ukrán háború kirobbanásával Törökország igen sajátos szituációba került, hiszen a kisázsiai állam a konfliktus mindkét résztvevőjével jó kapcsolatot épített ki a korábbiakban. Ezt kihasználva a harcoló felek között egyfajta közvetítő szerepet próbál betölteni, jóllehet, ezen törekvése eddig mérsékelt sikerrel járt. Az ankarai vezetést szintén diplomáciai aktivitásra készteti, hogy az amúgy is rossz gazdasági helyzetben lévő országot különösen érzékenyen érinti a közelében dúló viszály.

 

Lépésváltás

Az Ukrajna elleni újabb orosz katonai agresszió nem csupán Berlin és Moszkva kapcsolatának átértékelését kényszerítette ki, hanem olyan kül- és biztonságpolitikai tabukat döntött meg, illetve olyan védelempolitikai döntéseket eredményezett, amelyek példa nélküliek Németország modern történetében.

 

Elrepül a Tornado

A német haderőfejlesztés valószínűleg legnagyobb volumenű és legköltségesebb tételét a légierő Panavia Tornado többcélú harci repülőgépeinek cseréje jelenti. Az egyik váltótípus az amerikai F–35-ös lesz, amelyből a tervek szerint harmincöt példányt kap a Luftwaffe.

 

SEREGSZEMLE

Kettő az egyben

Nem mindennapi eseményre került sor az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterén. Itt mutatták be ugyanis azt az átalakított felépítményű Gidrán páncélozott harcjárművet, amelynek belső tere egy különleges technikai fejlesztést rejtett.

 

FÓKUSZBAN

Német minta

Vetélytársaihoz és szövetségeseihez hasonlóan a második világháborús magyar királyi honvédség is rendelkezett önjáró tüzérséggel, melynek életre hívását a gyalogság harcának hatékonyabb támogatása inspirálta. E feladatot addig különböző vontatott ágyúk és tarackok bevetésével oldották meg, ám a korlátozott mobilitás és a lőszerellátás nehézségei miatt ez csak részben bizonyult kielégítőnek.

 

Búcsú a fegyverektől

A Magyar Néphadsereg idején rendszeresített önjáró lövegeknek meglehetősen mostoha sors jutott, hiszen 1957-ben, alig néhány esztendő után mindkét, akkor alkalmazott eszközt (SzU–76M, ISzU–122Sz) kivonták a hadrendből, s hasonlóképp végezte az 1980-as években érkező újabb két típus is: az Akácija 1993-ig, míg a Gvozgyika 2004-ig maradt szolgálatban.

 

Lőj és fuss!

Mindegy, hogy lánctalpakon vagy gumikereken gördülnek, az önjáró lövegek a hidegháború után sem tűntek el a világ hadseregeinek arzenáljából, már csak azért sem, mert számos tulajdonságuk és képességük a vontatott tüzérségi eszközök elé helyezi ezeket a fegyvereket.

 

A visszatérő

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében hazánk Panzerhaubitze 2000-esek (PzH 2000) beszerzéséről is döntött. A német Krauss-Maffei Wegmann vállalat által gyártott eszközök 2023–2024-ben érkeznek Magyarországra, így a szovjet eredetű, 122 milliméteres 2Sz1 Gvozgyika 2004-es kivonása után mintegy 20 évvel ismét lesz önjáró tüzérsége a honvédségnek.

 

HÁTORSZÁG

Új utakon

Fegyvertervező és -gyártó szakirányú képzést indít 2022 szeptemberétől a kecskeméti Neumann János Egyetem, amely az elsők között ismerte fel a hazai védelmi ipar megújításában és fejlesztésében rejlő felsőoktatási, illetve kutatás-fejlesztési lehetőségeket. Az országosan egyedülálló specializációt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar gépészmérnöki alapszakán jelenleg tanuló hallgatók is választhatják – a 4. félév eredményes teljesítését követően.

 

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. március 26. és április 24. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége.