Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. október

2022. október 13. 19:09

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Kihívás és presztízs

Öt nemzet 1200 katonája vett részt a Brave Warrior 2022 elnevezésű komplex harcászati gyakorlaton szeptember második felében. A hazánkban megrendezett nemzetközi megmérettetés egyúttal a magyar vezetésű NATO-zászlóaljharccsoport vizsgája is volt.

Harcra kész

Többnemzeti, harcászati szintű különleges műveleti gyakorlatot tartottak szeptember 12–23. között Magyarországon. A Jackal Cave 2022 elnevezésű erőpróbán az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és a szlovén különleges műveleti erők állománya vett részt, együttműködve más hazai alakulatok és külföldi szervezetek katonáival. A kiképzési esemény keretében a különleges műveleti erők speciális szempontok szerinti képesség-ellenőrzése is megtörtént.

Horgonyt fel!

Idén is megrendezték az immár 11 éves múltra visszatekintő, Iron Cat elnevezésű hadihajós erőpróbát. A Duna egyik fővárosi szakaszát érintő kiképzési esemény zárónapján a búvármentés és a folyamzárás feladatait gyakorolták a résztvevők.

Élesben

2022. szeptember 7-én végrehajtották az első magyarországi éleslövészetet a közelmúltban érkezett Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) típusú önjáró lövegekkel. A történelmi jelentőségű eseményre a Bakonykúti közelében található honvédségi lőtéren került sor.

 

FÓKUSZBAN

Történelmi szolgálat

2015 szeptemberétől, az Észtország, Lettország és Litvánia légterének biztonságát szavatoló Balti Légtérrendészeti Szolgálat 39. váltásaként történelmi missziót kezdett a honvédség négy JAS 39EBS HU Gripen típusú vadászbombázója és a mintegy 90 fős személyi állomány: a második világháború óta ugyanis ez volt az első alkalom, hogy külföldön, éles bevetésen vettek részt magyar harci repülőgépek.

Második felvonás

A Magyar Honvédség légiereje második alkalommal 2019 májusa és szeptembere között kapcsolódott be a Balti Légtérrendészeti Szolgálatba. A négy Gripen és a mintegy száz katona ismerős környezetben, a litvániai Siauliai városának támaszpontján teljesítette küldetését, amely az éles (Alfa) riasztások számát tekintve mozgalmasabban alakult a négy évvel korábbi missziónál.

Őrző szemek

2015 és 2019 után az idén immár harmadik alkalommal vesz részt hazánk a balti államok, azaz Lettország, Litvánia és Észtország légterének őrzésében – méghozzá a 60. váltás vezető nemzeteként. A magyar légierő négy JAS 39EBS HU Gripen típusú vadászbombázója az előző két alkalomhoz hasonlóan most is négy hónapon át, 2022. augusztus 1. és november 30. között teljesít szolgálatot a NATO-misszióban.

 

HÁTORSZÁG

Pluszpontok, nagyobb esély

Az idei tanév kezdetén ismét alternatívaként kínálta az önkéntes katonai szolgálat vállalásának lehetőségét a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elsősorban azoknak a fiataloknak, akik valamilyen okból kénytelenek voltak elhalasztani a felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán. Közel háromszázötvenen éltek az alkalommal, és kezdték meg szeptember elején a felkészítés első ciklusát.

Eltemetve

Számos településen keringenek történetek a második világháború idején folyóban vagy tóban elmerült, illetve szárazföldön betemetődött harckocsikról. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményeibe került hazai harckocsileletek azonban jellemzően nem ilyen módon maradtak fent.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. augusztus 29. és szeptember 27. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá a tűzszerészek napja alkalmából tartott, koszorúzással egybekötött megemlékezésről is.