Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2020. augusztus

2020. augusztus 17. 15:50

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

HADERŐ

Erős hit, erős akarat

Budapesten, a Hősök terén háromszáznyolcvanhárom, az MH Altiszti Akadémián végzett katona tett ünnepélyes esküt. A frissen avatott altiszteket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte.

Őrségváltás

Megérkezett a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz annak a tizenkét Leopard 2A4 típusú harckocsinak az első négy példánya, melyeket hazánk kiképzési célokra lízingel.

FÓKUSZBAN

Felívelő pályán

Jelenleg mintegy 800 katona és civil tartozik a 2017 óta ezredszintű alakulatként működő MH Pápa Bázisrepülőtér állományába, míg a 12 nemzet alkotta – szintén Pápán települt – Nehéz Légiszállító Ezrednél százötvenen dolgoznak. A légikikötő folyamatosan fejlődve ma már alkalmas szinte bármilyen típusú repülőgép fogadására, továbbá azok földi kiszolgálására is. Az ezredfordulótól ugyanakkor hosszú és nehézségekkel teli út vezetett idáig.

Minden mozgásban

Mint a repülőtereken általában, a pápain is a gépek látványa, a hajtóművek sivító vagy dörmögő hangjai vonják magukra leginkább a figyelmet. A háttérben azonban a logisztikai zászlóalj katonái sokat dolgoznak azon, hogy az üzemeltetés során mindenki és minden a helyén legyen.

Égi segítség

A hazai légi kutató-mentő szolgálat 1976. szeptember elsején, Szentkirályszabadján kezdte meg folyamatos működését. Később két körzetet alakítottak ki: a Duna középvonalától keletre a szolnoki, míg az attól nyugatra eső területen a pápai bázis az illetékes.

Háttérmunkások

Egy katonai repülőtér üzemeltetéséhez is elengedhetetlen, hogy megfelelő állapotban legyen minden, ami a kerítésen belül van – a pálya, a gurulóutak, az épületek vagy éppen a füves területek. Ezen felül azt sem árt biztosítani, hogy csak az juthasson be az objektumba, akinek valóban van ott dolga és a megfelelő engedélyekkel is rendelkezik.

Rend a levegőben

Pápa belvárosa felől érkezve nem is látszik olyan nagynak a bázisrepülőtér, bár – a méreteket illetően – már gyanús volt, hogy egész jóízűt autóztunk a légikikötő különféle kapui között, míg végre bekanyarodtunk oda, ahol már vártak bennünket.

Hitünk a jövő

Amikor Gizella királyné (984 körül –1065) egyik lovagja a Bakony északi lankáin udvarházat majd vízimalmot létesített, még senki nem gondolta, hogy egy ma is jelentős katonaváros alapjait fekteti le. A több évszázadot felölelő történet Poppa bajor lovaggal – Pápa valószínűsített névadójával – vette kezdetét, míg a napjainkban is íródó fejezet a Dunántúl egyetlen katonai repülőteréről szól.

HÁTORSZÁG

Huszárvágta

Az Alföld jelentős katonai bázisa volt a Szentes szélén emelt – Simonyi Óbester nevét viselő – huszárlaktanya, melynek építése 1931-ben vette kezdetét, míg a kaszárnyát 85 esztendővel ezelőtt, 1935-ben vehették birtokba a katonák.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük a 2020. június 22. és július 24. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá arról, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum keretében működő Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság belföldi hadisírgondozó szakemberei a Borsod megyei Megyaszó település határában végeztek exhumálást, melynek során két második világháborús magyar katona földi maradványai kerültek elő.