Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2020. június

2020. június 12. 11:29

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Félévi bizonyítvány

Éppen hat hónapja annak, hogy a Magyar Honvédség új, Airbus H145M típusú, többcélú, könnyű helikoptereinek első két példánya megérkezett Szolnokra. Az azóta eltelt időszakban a flotta a kétszeresére duzzadt, emellett a műszaki és a hajózóállomány tudása, tapasztalata is jelentősen bővült.

Tavaszi dübörgés

T–72-esek dübörgése verte fel a szomódi gyakorlótér tavaszi csendjét; a 40 tonnás lánctalpasokkal a harckocsizó fegyvernemi altiszti szakmai tanfolyam résztvevői hajtottak végre harcászati foglalkozást.

FÓKUSZBAN

Késői meghívó

Az ország területének kétharmada, illetve nagyságrendileg tizenegymillió lakos, beleértve mintegy hárommillió magyar anyanyelvű embert. Ez a veszteség érte hazánkat a trianoni békeszerződés aláírásával. De milyen út vezetett a nemzet történetének egyik legnagyobb tragédiájához?

A nemzet tragédiája

Bár az Apponyi Albert vezette magyar tárgyalódelegáció rendkívüli felkészültségről tett tanúbizonyságot a párizsi megbeszélések során, s a formálódó békeszerződés igazságosságát illetően erős brit–olasz kételyek is megfogalmazódtak, végül a diktátum tartalmát tekintve a franciák akarata érvényesült.

Kezek és sorsok

Amikor a Magyarországgal kötendő békeszerződés elnyerte végleges formáját, egyre inkább előtérbe került az a dilemma, hogy kik lássák el kézjegyükkel a dokumentumot.

Gúzsba kötve

A trianoni békeszerződés V. része tartalmazta a magyar haderőre vonatkozó korlátozásokat. Ezek az előírások rendkívül súlyosak voltak, s közel két évtizeden át határozták meg a hazai fegyveres erők jellegét, szerepét.

Jaj a legyőzötteknek!

Nemcsak Magyarországgal, hanem a Nagy Háborúban vesztes többi állammal szemben sem bizonyultak kegyesnek az antanthatalmak és szövetségeseik. A szigorú gazdasági, katonai feltételek mellett szembetűnő, hogy a Párizs környéki békediktátumok megalkotói Európa (és a világ) térképének átrajzolásakor szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyták az etnikai határokat.

Figyelő szemek

Magyarországon a belgrádi egyezmény 1918. novemberi aláírásától egészen 1927-ig, vagyis a trianoni békediktátum határozványainak betartását felügyelő Szövetségközi Katonai Ellenőrző Bizottság távozásáig több – a fegyverszüneti és más megállapodások fölött őrködő, előkészítő tárgyalásokat folytató, nagyhatalmi érdekeket képviselő – katonai misszió teljesített szolgálatot.

Érdekszövetség

1921. június 7-én vált teljessé Csehszlovákia, Románia, illetve a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság szövetsége, a kisantant, melynek célja a katonai együttműködés mellett a magyar revíziós törekvések ellehetetlenítése, valamint hazánk gazdasági és külpolitikai elszigetelése volt.

Ostoros múzeumőr

A Budapestet 1919-ben megszálló és kifosztó román csapatok a Nemzeti Múzeum műkincseire is szemet vetettek, ám a Szövetségközi Katonai Bizottság tagjaként Magyarországon szolgáló Harry Hill Bandholtz határozott fellépése eredményeként végül egyetlen művészeti alkotás sem került ki az intézményből. A legenda szerint az amerikai tábornok a lovaglóostorával szerzett érvényt akaratának.

HÁTORSZÁG

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük a 2020. április 27. és május 15. között elhunyt katonák, közalkalmazottak neveit. Hírt adunk továbbá a honvédelem napja alkalmából tartott budavári megemlékezésről, illetve arról, hogy toborzóiroda nyílt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – egyelőre ideiglenesen, a nyári időszakban.