Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszüneti tárgyalásokat kezdtek a líbiai konfliktus szereplői

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. június 12. 14:18

Újabb tárgyalási fordulót kezdtek a líbiai konfliktus szereplői az ENSZ közvetítésével egy tűzszüneti megállapodás érdekében – közölte június 10-én a világszervezet helyi missziója (UNSMIL).

Az egyeztetések azt követően indultak, hogy az ország déli és keleti területeit ellenőrző Halífa Haftar hadúr Tripoli ellen folytatott offenzívája összeomlott, csapatai pedig visszavonulásra kényszerültek Líbia északnyugati feléből. A tripoli székhelyű nemzeti egységkormány erői jelentős területeket foglaltak vissza Haftartól. A harcok jelenleg a tengerparti Szirt városa körül tombolnak.

Az UNSMIL beszámolója szerint az ENSZ támogatását élvező tripoli kormány és a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) képviselői külön-külön találkoztak a világszervezet közvetítőivel.

Az UNSMIL ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Szirt határában zajló heves harcokkal kapcsolatban. Közölte, hogy legalább 19 civil esett áldozatul a harcoknak a városban. Az LNH szerdai közlése szerint a tripoli vezetéssel szövetséges milíciák támadását légicsapásokkal verték vissza.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Az ENSZ akkor bevezetett fegyverembargója gyakorlatilag hatástalan, a tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a rivális Halífa Haftar hadúr pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.